Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Způsobuje spálené maso rakovinu? Lékaři dodnes nemají jasno, varují ale před grilováním

Čím černější, tím horší? Topinky připálit můžeme, pozor ale na grilování
Čím černější, tím horší? Topinky připálit můžeme, pozor ale na grilování
Foto: Pixabay

Praha - Říká se, že připálené, respektive spálené potraviny mohou vyvolat rakovinu. Nejčastěji se o tom hovoří v souvislosti s oblíbenými zčernalými topinkami, ale i grilováním nebo smažením. Dodnes sice žádná vědecká studie neprokázala, že by kupříkladu spálené maso mělo karcinogenní účinky, ani to ale úspěšně nevyvrátila.

Spálené topinky, toasty, či maso na ohni je pro někoho odpudivé už na pohled, pro jiné gurmánská slast. Opečená křupavá krusta na povrchu se většinou zabarví do černa, čímž vyvolává pocit, že jde o něco nezdravého a způsobujícího rakovinu.

Podle odborníků při připalování potravin vznikají heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky, kterým jsou přisuzovány právě karcinogenní účinky. Bylo potvrzeno, že například u zvířat tak mohou spálené topinky opravdu rakovinu vyvolat, u lidí se to ale zatím neprokázalo.

Je však nutné upozornit, že tyto látky nevznikají pouze u připálených jídel, najdeme je také v grilovaných a uzených potravinách. Karcinogenní heterocyklické aminy se nachází například také v cigaretovém kouři, a proto může někdy grilované až spálené maso připomínat chuť cigarety.

Jak už bylo řečeno výše, studie na zvířatech prokázaly, že heterocyklické aminy způsobují rakovinové bujení v orgánech jako je žaludek, střevo, játra a kůže, u lidí ale zatím nebyla souvislost s rakovinou prokázána. Kde je ale souvislost znatelná, je v případě kouře, který u grilování a uzení vzniká.

Studie z univerzity v Jižní Karolíně prokázala, že ženy po menopauze, které jedí uzené a grilované maso, zvyšují riziko onemocnění nádorem prsu o 47 procent. Švédská studie zjistila, že grilování hovězího masa, které je rizikové samo o sobě, zvyšuje až o 16 procent pravděpodobnost vzniku nádoru ledvin. 

Minnesotští lékaři pro změnu zjistili, že čím více sníte masa upraveného smažením, pečením a grilováním při vysokých teplotách, tím více vás ohrožuje rakovina slinivky. U největších gurmánů může být riziko rakoviny až o 70 procent vyšší než u těch, kteří si grilované či uzené maso odepřou.

Američtí vědci z harvardské university ale přišli s teorií zcela opačnou. Popírají, že některé potraviny, například právě připálené toasty, mohou vést k rozvoji zhoubných nádorů. Souvislost mezi konzumovanou stravou na onemocněním rakovinou se jim totiž nalézt nepodařilo.

Studie vyšla v prestižním vědeckém periodiku American Journal of Clinical Nutrition. Odborníci náhodně vybrali z kuchařek několik receptů a potřebné ingredience. Každou z celkem 50 položek potom zkoumali ve spojitosti s rizikem onemocnění rakovinou. Zjistili, že většina zpráv spojující konzumaci některých jídel s rozvojem rakoviny nemá z lékařského hlediska žádnou relevanci a následné studie je ani nepotvrdily.

Jestli mohou spálené potraviny vyvolat rakovinu tak dodnes není jasné, jisté ale je, že kouř při grilování a uzení masa se o to postarat může. V roce 2007 proto doporučil zdravotní poradce Evropské unie, aby se lidé vyhýbali konzumaci připálených a uzených potravin. Připálené či uzené jídlo totiž našemu tělu nijak neprospívá.

Témata:  potraviny maso lékaři rakovina

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy