Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zapomeňte na okolní svět a zbavte se stresu. Škrábejte brambory

Brambory, ilustrační fotografie
Brambory, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž/Londýn - Stres je v současné hektické době všudypřítomný a existuje mnoho rad, jak s ním bojovat. Například supermarket Selfridges v Londýně nabízí možnost škrábání brambor nebo drcení koření.

Jestliže se někdo chce zapsat do programu dílny, kde se škrábou brambory, může to vyvolávat úsměv. Ale dílny, kde se pracuje ve skupině, v podzemí a v přítmí, hlásí stále plno. Projekt Our House realizovaný ve spolupráci se společností The New Craftsmen, chce lidem dopřát "interaktivní" zkušenost a možnost sebevyjádření.

Pro mnohé účastníky přináší tato dílna skutečně filozofickou zkušenost. "Ztratil jsem úplně pojem času. Zabral jsem se do práce a zcela jsem zapomněl dívat se na na e-maily, protože jsem na to neměl čas," říká Andy (26). Pro jiné to je objev. "Nikdy v životě jsem neškrábal brambory. Je to meditativní zkušenost," zdůrazňuje Antonio.

Zákazníci mají k dispozici tři druhy brambor: britskou odrůdu maris piper, nové brambory a takzvané rohlíčky. Na škrábání mají jako pomůcky standardní škrabku a nůž. Na vše dohlížejí dvě osoby. Píše o tom francouzský týdeník L´Express.

"Neočekáváme, že se škrábání brambor stane pro lidi koníčkem. Naším cílem je zdůraznit hodnotu těchto každodenních a všedních činností, jimž se nevěnuje pozornost. Chceme jim vrátit určitý význam," říká kreativní ředitelka Selfridges Linda Hewsonová.

V dalších dílnách se lidé učí připravovat čaj bez sáčků, drtit koření, vázat kytice z aromatických bylinek či připravovat chlebové těsto. Škrábání brambor je zdarma, ale některé další aktivity mohou stát až 15 liber (473 Kč).

Témata:  stres zdraví zajímavosti brambory

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy