Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historie kondomu: První se objevil ve 14. století

Kondom je podle mnohých jeden z nejlepších sexuálních vynálezů, hned po hormonální antikoncepci
Kondom je podle mnohých jeden z nejlepších sexuálních vynálezů, hned po hormonální antikoncepci
Foto: Pixabay

MAGAZÍN - Muži jen velmi neradi používají kondom. Podle některých jim totiž ubírá potěšení a snižuje pohodlí při sexu. Jeho historie přitom sahá až do 14. století, kdy sice tehdy nebyl tak dokonalý jako dnes, přesto měl něco do sebe. Dokázal totiž zabránit sexuálně přenosným chorobám.

První zmínky o předchůdci dnešní kondomu zaznamenali archeologové přibližně z doby 1350 př. n. l. ale první reálné pokroky nastaly až v 16. století. Tehdy vyrobil Ital Gabrielle Fallopius plátěné pouzdro, které vyzkoušel na 1100 mužích jako profylaktickou pomůcku. Podle jeho záznamů se žádný z účastníků pokusu nenakazil syfilis.

O vzniku slova kondom toho není mnoho známo. Jedna z teorií říká, že kondom byl pojmenován po svém vynálezci Contonovi (některé prameny uvádějí jméno Condom), který působil u dvora krále Karla II. Podle další teorie je toto slovo odvozeno z latinského "condus", což znamená nádržka, či nádoba.

V 18. století rostla popularita kondomu převážně jako antikoncepčního prostředku. V té době se kondom vyráběl ze střev zvířat a mnohé obchody dokonce rozšiřovaly reklamu a letáčky.

V 19. století proslavil kondom zejména proslulý Casanova, který ho nazýval "anglický jezdecký plášť". V Japonsku se používaly dva typy kondomů: typ Kawagata se vyráběl z tenké kůže a typ Kabutogata z želvoviny nebo rohoviny, což by mohl být předchůdce erotické pomůcky vibrátoru.

Hromadnou výrobu spolehlivějších a zároveň lacinějších kondomů umožnil objev vulkanizace gumy (pánové Goodyear a Hancock). V procesu vulkanizace se surový kaučuk zpracovává pomocí síry a vysoké teploty. Tím se mění v pevný a elastický materiál.

Nové technologie výrazně zkvalitnily kondomy a umožnily vznik rafinovanějších typů, než na jaké byli zvyklí naši předci. I tento fakt hrál výraznou úlohu při jeho masivním rozšíření v poslední době.

Témata:  kondomy pohlavní styk historie lidé

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy