Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mexiku byl objeven nový druh obřího pavouka, měří 23 centimetrů

Pavouk, ilustrační foto
Pavouk, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Na severozápadě Mexika vědci před časem narazili na nový druh pavouka. Má sice poměrně malé tělo, zato velmi dlouhé nohy a v průměru měří kolem 23 centimetrů. Lidem podle biologů neublíží, ačkoli je příbuzný s nejjedovatějším a útočným pavoukem palovčíkem brazilským.

Poprvé byl nový pavouk Califorctenus cacachilensis objeven v roce 2013 při expedici v horách u poloostrovního města La Paz v mexickém státě Baja California Sur. Po čtyřletém výzkumu o něm vyšel článek v letošním březnovém čísle odborného časopisu Zootaxa.

"Když jsem pavouka viděla poprvé, udivila mě jeho velikost," řekla María Luisa Jiménezová z mexického výzkumného centra Cibnor. "Ještě nikdy jsem neviděla tak velkého pavouka," dodala.

"Skoro všichni pavouci jsou jedovatí, ale jen někteří nebezpeční pro lidi," uvedl Jim Berrian z přírodovědného muzea v San Diegu. "Jeden Califorctenus cacachilensis mě kousl a stále žiji. Jed jsme ještě neanalyzovali," doplnil.

Témata:  pavouci Mexiko příroda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy