reklama

Celkem 40 procent mužů a 27 procent žen má podle průzkumu zkušenost s intimním vztahem v práci.

"Partneři svým vztahem vytvářejí odlišnou samostatnou jednotku uprostřed týmu, a tím se zároveň z týmu částečně vylučují," uvedla psycholožka Alexandra Hrouzková z poradny My Life Studio.

Ještě složitější je situace ve chvíli, kdy vznikne poměr mezi podřízeným a nadřízeným. "Takový vztah bude ostatními kolegy vždy vnímán jako zvýhodňující," upozornila Hrouzková.

Skoro 80 procent vztahů ale vzniká mezi stejně postavenými kolegy, u kterých je řešení jednodušší. Jejich nově nabytá pozitivní energie může podniku i prospět. Výhodu mají velké firmy, které disponují dostatečným počtem oddělení a týmů, kam mohou dotyčné rozsadit.

"Týmová atmosféra je pro chod našich restaurací velice důležitá, stmelování kolektivů je proto součást naší politiky. Většina zaměstnanců je navíc velmi mladá. Přirozeně tak u nás partnerství vznikají," řekla manažerka lidských zdrojů McDonald’s Linda Šefčíková. Každé jaro firma eviduje hned několik svateb mezi zaměstnanci.

Menší firmy si ale problémy ze vztahů nemohou v kolektivu dovolit. Nejlepší je, když jeden z páru ze společnosti odejde nebo alespoň přejde do jiné části firmy.