Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se bránit rakovině? Překvapivě může pomoci káva

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.wikipedia.org

MAGAZÍN - Cvičení, dieta a možná i pití kávy může snížit riziko rakoviny dělohy, která hrozí nejčastěji ženám po menopauze. K těmto poznatkům podle serveru BBC dospěli výzkumníci z londýnské vysoké školy Imperial College.

Odborníci ve studii odhadli, že řídit se doporučením cvičit alespoň 38 minut denně a udržet si správnou váhu by mohlo každým rokem na britských ostrovech zachránit 3700 životů, tedy skoro polovinu žen, které v Británii postihne rakovina dělohy.

Jen ale 56 procent Britek se řídí radou být tělesné aktivní po dobu alespoň 30 minut denně a po pět dnů v týdnu, uvádí BBC. A "zdravou váhu" si zachovává jen 39 procent.

"Pokud cvičíte a uhlídáte si váhu, můžete nejen snížit riziko rakoviny dělohy, ale zlepšit si zdravotní stav vůbec," tvrdí autorka studie Teresa Noratová.

Podle zprávy britské nadace World Cancer Research Fund (WCRF) může riziko snížit i káva. Experti však podle BBC připouštějí, že nemají dost důkazů, aby mohli pití kávy doporučit jako prevenci onkologického onemocnění.

Jaké jsou příčiny onemocnění? Existuje celá řada více či méně známých rizikových faktorů. První z nich je věk. Ženy ve věku po přechodu mají vyšší riziko vzniku tohoto nádorového onemocnění. Riziko je vyšší u žen, které jsou vystaveny vyššímu a delšímu účinku estrogenů. Tak je tomu u bezdětných žen a u žen obézních.

V těhotenství se totiž zvyšuje koncentrace hormonů progesteronů, které ženu chrání – u bezdětných žen tomu tak není. Obézní ženy mají hladinu estrogenů také vyšší, protože tuková tkáň estrogeny vytváří.

Přirozeně bude vyšší riziko u žen, které měly první menstruaci dříve než ostatní, a u kterých nastal přechod později. Můžete si povšimnout, že rizikové faktory rakoviny dělohy jsou velmi podobné rakovině prsu.

Nemoc se zprvu nemusí projevovat nijak, poměrně brzy se však začne projevovat krvácením do dělohy a následně krvavým výtokem z pochvy.

Témata:  rakovina káva nemoc lékaři vědci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy