Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Láska je závislost? Podle vědců by se z ní lidé měli léčit

Láska
Láska
Foto: Pixabay

MAGAZÍN – Říká se, že láska je jako droga. A jakkoliv dramaticky to může znít, podle vědců toto tvrzení není daleko od pravdy. Láska totiž opravu může být „návyková“ a je třeba se z ní vyléčit.

Po přezkoumání 64 studií zabývajících se láskou a závislostí publikovaných v průběhu posledních 60 let, vědci z oxforské univerzity našli důkazy o dvou různých teoriích závislosti na lásce.

Prvním z nich je to, co označují za „úzký pohled“. Lidé, kteří se cítí osamělí, když jsou sami, doslova skáčou z jednoho vztahu do druhého. To mlže podle vědců signalizovat „úzký“ druh závislosti na lásce. Tato posedlost může být způsobena abnormálními procesy v mozku, které zvyšují signály odměn podobně, jako je tomu u jiných typů závislostí, a které nejsou přítomny u lidí bez závislosti.

A pak je tu „široký“ druh závislosti na lásce. Tato teorie porovnává závislost na lásce s apetitem, kdy se snažíme se uspokojit potřebu. Studie uvádí: „Tento přístupu vychází z toho, že milovat někoho doslova znamená být na něm závislý, i když možná jen slabě.“

Vědci uvádějí důkazy, že oblasti mozku a neurochemické procesy spojené se závislostí a romantickým sblížením, jsou podobné, díky tomu dochází k závěru, že existuje „mnoho“ podobností mezi každodenní romantickou náklonností a závislostí.

Jejich studie proto dochází k jasnému závěru. „V tomto článku jsme tvrdili, že hojně se vyskytující chování, neurochemické a další důkazy podporují tvrzení, že láska je (nebo alespoň může být) závislost. Jde v podstatě o stejný jev, který doprovází chování spojené s užíváním drog, které označujeme jako závislost,“ cituje experty server The Independent.

„Lidem, jejichž životy jsou negativně ovlivněny láskou, by měla být nabídnuta pomoc a léčebné možnosti, které jsou analogické s těmi, které používáme při léčbě drogově závislých,“ dodávají.

Témata:  láska vztahy Láska, intimnosti vztahy láska

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy