Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nadměrné pocení? Podívejte se, jak se ho zbavit

Máte problémy s pocením? Dá se jich zbavit
Máte problémy s pocením? Dá se jich zbavit
Foto: Pixabay

Ať v menší či větší míře to známe všichni. Pocení je velmi nepříjemná věc a to jak u vás samotných, tak i u okolí.

Pot je pro tělo nezbytný, jelikož se díky němu ochlazujeme a vylučujeme v něm nežádoucí látky, jako je například kadmium, olovo a rtuť. Abychom je vyloučili, je dobrá například návštěva sauny. Naopak je vědecky dokázáno, že dlouhodobé nadužívání antiperspirantů může naopak schopnost těla vylučovat škodliviny oslabit. Co tedy s tím?

Jistě víte, že pot nelahodí ani oku, ani nosu. Potní žlázy jsou v podpaží, v ušních kanálcích či v okolí pohlavních orgánů. Vyměšovat z nich začínáme až v pubertě a specifický odér, kterému se říká feromony, má vábit opačné pohlaví. Jak kdy, co říkáte?

Ne každý se potí stejnou měrou. Zatímco jeden pocení téměř neregistruje, druhý má v podpaží ihned potní koláče. Běžně lidské tělo vypotí litr potu za den, člověk, který se potí nadměrně, vyprodukuje čtyřikrát až pětkrát více. To není málo, že? Může, ale i nemusí, to souviset s vážnějším zdravotním stavem: problémy se srdcem, cukrovkou, menopauzou. Odborně se tomu říká hyperhydróza.

Jak vyhrát nad pocením?

MiradryJedná se o metodu, která ničí potní žlázy v podpaží, a to bez chirurgického zákroku. Využívá radiové vlny ke generování tepla a destrukci potních žláz. Redukuje pocení o 82 % a potní žlázy se již neobnovují. Nová metoda je dostupná i u nás. Celý zákrok trvá přibližně hodinu a je prováděn s lokální anestezií. Metoda je to ale finančně nákladná – stojí téměř 40 tisíc korun za jeden zákrok a obvykle je potřeba dvou.

Botox

Ano, nejen do čela se aplikuje tato látka. Botox je velmi vhodný pro aplikaci do podpaží. Látka skutečně zabraňuje nevzhledným koláčům, protože zcela zastaví pocení, jenže při jeho používání může dojít k poškození svalů. Navíc se procedura musí časem zopakovat a někteří lidé si vytvoří rezistenci a tudíž potom už nefunguje.

Anticholinergika

Jedná se o léky, které dokáží snížit produkci potu, ovšem mají celou řadu nepříjemných vedlejších účinků. Například sucho v ústech, žízeň, retence moči, zácpa nebo rozmazané vidění. Mnohem vhodnější jsou přírodní preparáty. Zkuste tobolky ze šalvěje lékařské, která také zabraňuje pocení a navíc je to čistě přírodní produkt.

Endoskopická transtorakální sympatektomie

Snad si při čtení tohoto názvu nezlámete jazyk. Jedná se laicky řečeno o chirurgické odstranění pocení. Při zákroku dochází k odejmutí nervu, který dává mozku signál k tvorbě potu. Zákrok stojí kolem 35 000 Kč a jeho účinek trvalý.

Existuje tedy mnoho možností, jak se pocení zbavit. Bohužel na většinu z nich je potřebný větší finanční obnos. Mnohdy se ale investice vyplatí a do budoucna se vám mnohanásobně vrátí.

Témata:  zdraví lidé hubnutí, zdraví, nadváha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy