Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci radí: Chcete být zdraví? Zkuste se držet japonské stravy

Nákupy, ilustrační fotografie
Nákupy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Tokio - Nedávná studie, kterou publikoval odborný časopis British Medical Journal, zjistila, že ti, kdo se drží co nejblíže japonských stravovacích zásad, mají snížené riziko předčasného úmrtí, srdečních chorob a infarktu.

Okinawa na nejjižnějším okraji Japonska je místem, kde žije nejvyšší počet staletých lidí na světě. Také jsou tu nejméně rozšířené choroby spojené s věkem, jako je například cukrovka, rakovina, artritida či Alzheimerova choroba.

To je také částečně připisováno tradiční japonské stravě, která má nízký obsah kalorií a nasycených mastných kyselin, a přitom je bohatá na výživné látky, především pak fytonutrienty, jako jsou antioxidanty a flavonoidy, které se vyskytují v různě zbarvené zelenině. To zahrnuje i fytoestroheny neboli rostlinné estrogeny, které mohou pomáhat proti těm druhům rakoviny, které jsou spojené s hormony, jako je například rakovina prsu.

Jaká tedy je tradiční japonská strava?

Do značné míry se podobá tradiční čínské stravě se značným podílem rýže, vařené i nakládané zeleniny, ryb a masa. Ovšem protože Japonsko se rozkládá na více než šesti tisících ostrovů, jeho obyvatelé konzumují mnohem víc ryb, než obyvatelé ostatních asijských zemí. Konzumují také syrové ryby v suši a sašimi, plus spoustu nakládaných, kvašených a uzených potravin.

Čím dál tím víc studií prokazuje význam kvašených potravin pro zdravý zažívací systém - a například produkty z kvašených sojových bobů, jako je miso či natto, jsou běžnou součástí japonské stravy. Sýr ze sojových bobů natto se tradičně jí k snídani, má probiotické účinky a pomáhá redukovat syndrom dráždivého střeva (IBS).

Japonci také konzumují širokou škálu zeleniny, a to jak zemní, tak mořské v podobě řas. Ty jsou plné zdraví prospěšných minerálů a mohou pomáhat snižovat krevní tlak, píše BBC.

Obyvatelé Japonska jsou také velkými fanoušky zeleného čaje a především jeho jemně mleté varianty matcha. Zelený čaj je ceněný pro obsah antioxidačních složek známých jako katechiny, jež jsou spojovány s bojem proti rakovině, virům a srdečním chorobám.

Celkově vzato mají Japonci zdravý postoj k jídlu a jeho konzumaci. Mají tradiční rčení: "Hara hači bu", což znamená jíst do 80procentního zasycení. A toto pravidlo už od raného věku vštěpují svým dětem. A svou roli sehrává i způsob, jakým Japonci servírují jídlo. Místo jednoho velkého talíře často jedí z několika malých mističek několik různých pokrmů.

Témata:  zdraví jídlo potraviny

Související

Aktuálně se děje

6. prosince 2025 11:20

Co přinesl prosinec? Česko má za sebou poslední superúplněk roku 2025

Poslední úplněk roku 2025 se nad našimi hlavami rozzáří brzy ráno na začátku prosince. Tento prosincový úplněk je navíc superúplňkem, což znamená, že Měsíc bude v době fáze úplňku obzvláště blízko Zemi, a tak se na obloze jeví o něco větší a jasnější než obvykle.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy