Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká města lidem škodí? V ohrožení jsou zejména ženy

Těhotné ženy by měly být na pozoru
Těhotné ženy by měly být na pozoru
Foto: Pixabay

O tom, že určité vnější vlivy, například cigaretový kouř, mohou mít při těhotenství vliv na zdraví dítěte, již vzniklo mnoho vědeckých textů. Studie vědců z Kolumbijské univerzity Mailman School of Public Health nyní varují, že na vývoj dítěte může mít velký vliv i znečištění v ovzduší. Informoval o tom deník TIME.

Výzkumníci pod vedením Amy Margolisové zkoumali, zda existuje spojitost mezi tím, nakolik byla matka v těhotenství vystavena polyaromatickým uhlovodíkům (PAH) v ovzduší, které znečišťují ovzduší, a chováním jejich dětí.

Již dříve studie ukázaly, že existuje spojitost mezi vysokými úrovněmi PAH a výskytem poruch chování, úzkostí a depresí u dětí ve věku šesti a sedmi let.

Výsledky této studie odhalily, že vysoké úrovně PAH u dětí způsobují menší schopnost ovládat své chování a emoce.

„Během normálního vývoje se děti postupně učí ovládat své emoce a chování – učí se například odložit uspokojení potřeb a kontrolovat své emoce tak, aby ne vždy jednaly impulzivně. Ale tato studie ukázala, že děti, jejichž matky měly během těhotenství vyšší úroveň PAH, tímto normálním vývojem neprošly, což by mohlo způsobovat rizikovější chování během puberty, včetně užívání drog, agresivity a násilí," uvádí deník.

Vědci se domnívají, že PAH mohou způsobovat snížení množství bílé hmoty mozkové a narušit tak nervová spojení v mozku.

Témata:  těhotenství ženy děti

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy