reklama

Přesněji jejich „mléko". Podle studií je čtyřikrát více výživné než kravské mléko, což by v budoucnosti mohlo zachránit planetu před nedostatkem potravy.

Většina švábů nicméně neprodukuje mléko, objevilo se to až u jednoho druhu Diploptera punctata, který své mladé krmi krystaly obsahující bílkoviny, tuky i cukry. Upozornil na to server Science Alert.

Už jen to, že hmyz produkuje mléko, je docela fascinující. Vědce ale více fascinuje to, že jeden proteinový krystal obsahuje více než trojnásobek energie, než se dá nalézt ve stejném množství buvolího mléka. (Buvolí mléko má vyšší obsah kalorií, než kravské – pozn. redakce)

Dojení švábů samozřejmě neprobíhá tak, jak byste si představovali. Vědci radši zkouší vzít geny zodpovědné za výrobu krystalů mléčné bílkoviny a chtějí je replikovat v laboratořích. „Tyhle krystaly jsou kompletní jídlo, obsahují bílkoviny, tuky i cukry," řekl Sančárí Banerjee pro Times of India.

Je také důležité upozornit, že tohle mléko nebude nikdy pro ty, kteří by chtěli zhubnout a pravděpodobně ani pro většinou západní civilizace, protože jíme už tak příliš mnoho kalorií.

Nyní výzkumníci zkoumají sekvence genů, ze kterých dokáží dostat kvasinky k produkování krystalů, přece jen je to více účinné, než krystaly „dojit" z vnitřností švábů.