Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co vzít do zahraničí? Tyhle typicky české dárky nesmíte zapomenout

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Zůstáváte přes noc u couchsurfera (hostitele), nebo jedete vycestovat na týden přes workaway? Tak myslete na to, že všichni rádi dostávají dárky a je milé lidem alespoň zčásti oplatit jejich pohostinnost. Co ale přivézt, aby to připomínalo Českou republiku, bylo legální v rámci celní kontroly i převozu letadlem, ale aby nešlo jen o bezcennou cetku? Máme pro vás pár tipů!

Na to, že je Česká republika poměrně malá země, může se pyšnit řadou typických věcí, za kterými jezdí turisté z celého světa. Není jich opravdu málo. My si to možná jako "domorodci" neuvědomujeme, ale celá škála věcí je naší národní chloubou. Když řeknete například plzeňské pivo, Leoš Janáček nebo Škoda, hned všichni ví, odkud máte namířeno. A co tedy přivézt jako dárek?

Becherovka, slivovice, pivo

Zkrátka typický alkohol. Částí kultury každé země se stalo ochutnat místní alkohol. Ať už přivezete Becherovku – specialitu z Karlových Varů – nebo české pivo, lidé budou nadšeni.Je to něco, co neznají a ať už jim zachutná nebo příjemně překvapí chuťové pohárky, je to jedno, protože budou mít určitě radost.

Navíc právě kvůli pivu přijíždí do naší země ročně velké množství turistů. V mnoha zemích ostré alkoholické nápoje (pálenky) nevedou, natož aby je pili „jen tak“, potěší proto i např. ve Francii.

Drobnosti s vlajkou

V dalekých krajích možná znají Pilsner Urquell, ale neví, odkud pochází a kde leží Česká republika. Můžete proto přivézt magnetky na ledničku s Prahou, orlojem, českou vlajkou apod., anebo dokonce knížku se stručným popisem a fotkami. 

Lázeňské oplatky

Česká republika se může pyšnit mnoha lázeňskými středisky. Ať už jde o západočeský trojúhelník nebo jiné, jedná se o velké lákadlo pro mnoho příchozích.

A kdo nemá rád sladké, ať hodí kamenem. Křupavé oplatky z lázní jsou malou drobností, kterou určitě nikdy nic nezkazíte. V případě, že je nedovezete celé, poslouží vám jako svačina. 

Půllitr

Klasika, která neurazí. Zbijete tak tak zvaně dvě mouchy jednou ranou - dovezete ukázku českého skla a navíc upozorníte na výrobu lahodného chmelového moku. Jen ho nezapomeňte pořádně zabalit – lovit střepy mezi ponožkami a zubním kartáčkem asi nechcete.

Krteček

Roztomilé, malé zvíře, které nosí kalhoty, seženete v mnoha podobách – plyšák, přívěsek, v knížce s příběhy a podobně. Každé dítě bude takový dárek závidět.

CD hudebních skladatelů

A že si můžete vybírat z mnoha. Česká hudba objevila svět již kdysi dávno a proto stojí jistě za připomenutí. Naši hudební skladatelé reprezentují Česko doslova majestátně. Ať už vlastenec Smetana, Moravák Janáček nebo romantický Dvořák – jejich opery, symfonické básně a orchestrální skladby se vejdou do malé kapsy v batohu a předávají krásu naší země a kultury prostřednictvím líbivých tónů.

Modely autíček

Netradiční radůstkou mohou být modely autíček vyráběných na našem území v průběhu let, nehledě na to, že hodně z nich jezdilo (a stále jezdí) po celém světě.

Škodovku, Tatru nebo Pragovku ve zmenšené podobě si obdarovaný postaví na poličku a bude na vás pamatovat ještě dlouho.

Panenky v lidových krojích

Pro holčičky i hostitelky velmi zajímavý dárek. Když se někdo zeptá na tradice v ČR, nemusíte nic složitě vysvětlovat. Podáte jim panenku oblečenou v kroji a každý hned ví. Naše kroje jsou pestré a pěkné, máme se rozhodně čím chlubit.

Křišťál, broušené sklo

Vozit s sebou sklenice a jiné křehké předměty je dost riskantní, i když velkolepé. Pokud ale nakoupíte křišťálové korálky, také můžete potěšit a ušetříte na prostoru v batohu.

Pohlednice

spíše jen malá pozornost než - li dárek, ale určitě ne s menší morální hodnotou. Kus papíru uvezete, i kdybyste nechtěli. Fotka orloje, vašeho rodného města nebo české krajiny také hezky reprezentuje. Někoho by na pohlednici mohla lákat i česká kuchyně.

Ale i v případě, že žádnou věc nepřivezete, mějte stále otevřenou mysl a sdílet alespoň sebe a svoji kulturu prostřednictvím hovoru. To je, o co lidé nejvíce stojí a o čem život je. Potkávat nové lidi a bavit se s nimi.

Témata:  Česká republika cestování Češi dárek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy