reklama

Pikantní jídla by mohla lidem přinést delší život, tvrdí odborníci. „Něco už o blahodárných účincích kořeněných jídel, víme ze studování zvířat a z několika studií prováděných na lidech," říká autorka studie Lu Qi, docentka na Harvardské škole veřejného zdraví.

Právě tyto studie zjistily, že pikantní potraviny a především jejich aktivní složky, jako je třeba kapsaicin, který je možné nalézt třeba v chilli papričkách, mohou snižovat záněty, zlepšují metabolickou činnost a mají pozitivní vliv na střevní bakterie a redukci hmotnosti.

Přesto byly důkazy o pozitivních vlivech pálivých jídel podle vědců nedostatečné. Proto se výzkumný tým zaměřil na asi půl milionu dotazníků, které vyplňovali dospělí po celé Číně. Tyto materiály měly soužit jako podklady pro studii čínské Kadoorei biobanky mezi lety 2004 a 2008. Všichni dotazovaní museli uvést údaje o svém zdravotním stavu, konzumaci alkoholu, spotřebu pikantních potravin, spotřebu chilli, masa a zeleniny.

Právě z těchto dat vyplynulo, že lidé, kteří jedli pikantní pokrmy alespoň jednou nebo dvakrát týdně měli o 10 % menší riziko smrti než ti, kteří pálivé jídlo konzumovali jednou týdně nebo méně. U těch, kteří si dopřáli pálivé potraviny třikrát až sedmkrát týdně, bylo toto riziko menší o 14 %.

Konzumace jídel bohatých na pálivé látky také podle studie snižuje rizika onemocnění některými chorobami, jako jsou rakovina, ischemické srdeční onemocnění, onemocnění dýchacích cest a další. Výsledky přitom byli lepší, pokud lidé jedli čerstvé chilli papričky.

Vědci zároveň upozorňují, že k tomuto tématu existuje jen velmi málo odborných studií, proto je třeba výsledky dále ověřovat.