reklama

"Karkulka" je jedním z produktů aplikovaného výzkumu Mendelovy univerzity. Chléb je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice.

"Pekaři mají určité standardy na pšenici, která musí mít daný obsah bílkovin, škrobu a dalších látek. Šlechtitelé se navíc snaží nalézt nějakou přidanou hodnotu v podobě vyššího obsahu vitamínů, minerálů, betaglukanu nebo jako v tomto případě antokyanů, které přispívají k lepšímu zdraví člověka," uvedl za výzkumný tým Tomáš Vyhnánek z Ústavu biologie rostlin Agronomické fakulty.

Antokyany mají antioxidační účinky. "Konzumací pečiva do sebe člověk přirozenou cestou dostává látky, které vyvazují volné radikály, jež se během života v organismu tvoří a mohou způsobovat zánětlivá onemocnění," dodal Vyhnánek.

Pšenice pochází z jižní Moravy. Chléb od května nabízí Karlova pekárna, která se na vývoji chleba s univerzitou podílela. Prodej se bude rozšiřovat také do sítě prodejen Brněnka a COOP.