Brno - V pekárnách se od letošního května objevil nový druh pečiva, kterému se přezdívá Karkulka. Má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější. Stogramová bulka stojí 6,70 koruny, chléb o hmotnosti 350 gramů 29 korun.
"Karkulka" je jedním z produktů aplikovaného výzkumu Mendelovy univerzity. Chléb je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice.
"Pekaři mají určité standardy na pšenici, která musí mít daný obsah bílkovin, škrobu a dalších látek. Šlechtitelé se navíc snaží nalézt nějakou přidanou hodnotu v podobě vyššího obsahu vitamínů, minerálů, betaglukanu nebo jako v tomto případě antokyanů, které přispívají k lepšímu zdraví člověka," uvedl za výzkumný tým Tomáš Vyhnánek z Ústavu biologie rostlin Agronomické fakulty.
Antokyany mají antioxidační účinky. "Konzumací pečiva do sebe člověk přirozenou cestou dostává látky, které vyvazují volné radikály, jež se během života v organismu tvoří a mohou způsobovat zánětlivá onemocnění," dodal Vyhnánek.
Pšenice pochází z jižní Moravy. Chléb od května nabízí Karlova pekárna, která se na vývoji chleba s univerzitou podílela. Prodej se bude rozšiřovat také do sítě prodejen Brněnka a COOP.
Související
10. listopadu 2024 18:55
25. října 2024 11:35
12. září 2024 9:06
13. května 2024 14:01
23. dubna 2024 21:35
11. dubna 2024 14:55