Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nudíte se? Pozor na chyby, které pro vás nemusí dopadnout dobře

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Při sledování nezáživného programu v televizi máme často pokušení zabít nudu tím, že saháme po velice nezdravém jídle. Na tento nešvar upozornil italský list Corriere della Sera.

Konzumace jídla výrazně roste, když lidé sledují nudný televizní program, zatímco v případě, že je program zaujme, nemají potřebu po jídlu sahat. Ukázala to studie švédských vědců zveřejněná na stránkách časopisu PLoS ONE, v jejímž rámci byla sledována skupina mladých žen.

Proč a jak může nuda přispívat ke zvýšené konzumaci, zkoumali rovněž irští a britští vědci ve své studii zveřejněné v časopise Frontiers in Psychology. Badatelé požádali účastníky studie, aby si po dobu jednoho týdne vedli deník, v němž si budou zaznamenávat, kdy a jak jedli a jakou přitom měli náladu. Ukázalo se, že zvláště v případě nudy pojídali kalorická a nepříliš zdravá jídla.

Ve druhém experimentu měla jedna skupina účastníků studie splnit nudný úkol a druhá zase zábavný. Také v tomto případě vědci konstatovali, že plnění nudného úkolu vyvolává touhu po něčem k zakousnutí, zejména více kalorickém. Jestliže však dali vědci pokusným osobám plnícím nudný úkol k ruce zdravé jídlo, například rajčata, vybíraly si tyto osoby často toto zdravější jídlo.

"Je to více než jasné. Musíme si uvědomit pocit nudy a ´zneškodnit´ ho tím, že dříve, než se vrhneme na jídlo, změníme druh činnosti," říká docentka sociální psychologie na univerzitě v Modeně Nicoletta Cavazzová. "Za druhé bychom se měli naučit rozeznávat pocity hladu a sytosti a reagovat spíše na tyto podněty, než na stav duše. Tato schopnost rozeznávat tyto signály je často oslabena vnějšími faktory, jako je to, že máme jídlo na dosah, nebo že jsme v některých situacích ´povinni´ jíst bez ohledu na to, zda máme chuť," dodává.

Témata:  lidé jídlo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy