Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyzkoušejte vědecky ověřené metody, jak se vyhnout bolesti hlavy

Bolest hlavy, ilustrační fotografie
Bolest hlavy, ilustrační fotografie
Foto: Focus Agency

Bolestí hlavy trpí občas každý. Ti méně šťastní i několikrát do měsíce či týdne. Jak se vyhnout bolestem hlavy? Tyto vědecky ověřené metody vám určitě pomůžou zbavit se bolehlavu.

Neexistuje samozřejmě jen jediný druh bolestí hlavy, pokud trpíte migrénami, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. Mnohem obvyklejší jsou takzvané tenzní bolesti hlavy, které způsobuje stahování svalů šíje a pokožky hlavy.

1. Pijte vodu

Jakkoliv banální tato rada je, mnoho lidí zapomíná na dodržování pitného režimu. Výživoví a life-styloví odborníci radí, že je dobrý nápad udělat si na lahvi fixem čárky a připsat k nim čas, kdy by hladina měla být pod touto čárkou.

Podle studie navýšení denního příjmu vody pomohlo přibližně 47% účastníků této studie. Voda sama o sobě není kouzelné řešení, rozhodně však neuškodí. Je vhodné navíc pít spíše vodu či ovocný čaj a vyhýbat se sladkým limonádám.

2. Kofein

Kofein může mít protichůdné účinky. Na jedné straně může pomáhat bolestem hlavy předcházet, na straně druhé ji však může způsobovat. Podle studie může být bolest hlavy abstinenčním příznakem poté, co veškerý kofein z těla vyprchá. Nedostatek kofeinu u těla, které je na něj zvyklé, se projevuje bolestmi hlavy, únavou, depresí či neschopností koncentrovat se.

Oproti tomu u lidí, kteří si udržují stálou hladinu kofeinu v krvi, tento alkaloid pomáhá zmírňovat bolest hlavy. Kofein sám o sobě totiž zmírňuje bolest, a proto může s bolestí pomoci, pokud se vyhnete abstinenčním příznakům, uvedl server Sciece Alert.

3. Vyhněte se půstům

Některé lidi rozbolí hlava z toho, že už nějakou dobu nejedli. Ať se jedná o půst z náboženských důvodů či předoperační půst nebo podobně, tělo najednou nepřijímá žádnou energii a není schopné se s tím vyrovnat. To vyústí v bolest hlavy. Pokud se vám toto někdy stalo, je dobrý nápad se půstům vyhnout za předpokladu, že si to nevyžaduje vaše zdravotní situace.

4. Nepřehánějte to s alkoholem

Bolest hlavy je jedním z tradičních příznaků kocoviny. Množství alkoholu, který způsobí kocovinu, se mění podle člověka. Tuto bolest vyvolává zvýšené močení a zvracení, které způsobují dehydrataci. Ta vede ke změnám hladiny kyslíku v krvi, která proudí do mozku.

Pokud se tedy chcete vyhnout ranní bolesti hlavy, je dobré kromě alkoholu pít vodu, která ho rozředí, a také nepít na prázdný žaludek. Jídlo pomáhá postup alkoholu zpomalit a zmenšit množství, které se dostane do oběhu.

5. Jezte více potravin bohatých na foláty

Pro některé lidi bolesti hlavy a jejich četnost silně ovlivňuje strava, kterou jedí. Mezi problematická jídla patří sýry či čokolády, ale i další potraviny. Podle nedávné studie měly ženy s nízkým příjmem folátů častější migrény. Foláty vychází z kyseliny listové.

Tableta s kyselinou listovou však nepomohla. Pomáhá však navýšit příjem potravin s větším obsahem folátů. Vhodné je jsou tedy listové zeleniny, čočka, semínka, kuře, vejce a citrusy.

Bolesti hlavy jsou poměrně individuálním problémem a u každého člověka je může vyvolat něco jiného. Lékaři proto doporučují vést si „migrénový deníček“, do něhož si zapíšete, kdy vás bolela hlava, co jste předtím dělali a co jste jedli. Po určité době budete moci vypozorovat, co bolesti způsobuje. Tento deník je vhodné vzít i k lékaři, který vám s rozřešením může pomoci.

Témata:  zdraví bolest migréna nemoc

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy