Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Závislost na drogách bude minulostí? Vědci přišli s revolučním objevem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Vakcína, která ruší psychotropní účinky heroinu až po dobu osmi měsíců od použití byla úspěšně otestována na primátech a posouvá se do další fáze výzkumu. Tuto vakcínu vyvíjí americký neziskový institut a slibuje si od ní, že zabrání především recidivě u lidí, kteří se již ze závislosti vyléčili.

Nová vakcína, která po dobu svého působení vyruší jakékoliv „zábavné“ účinky drogy heroin a sebere tak uživateli motivaci se stává realitou. Testy na opicích byly úspěšné. „Potvrdila se naše data z testování na hlodavcích a posunula nás blíže k očekávanému klinickému vyhodnocení,“ uvedl vedoucí projektu Kim Janda. „Věříme, že se tato vakcína prokáže jako bezpečná pro testování na lidech,“ doplnil.

Očkování funguje tak, že „naučí“ imunitní systém tvořit protilátky, které zabrání známému opiátu ve fungování. Jeho uživatel pak nezažije kýženou psychotropní zkušenost a ztrácí motivaci k další dávce. Imunitní systém se učí tím, že ho vakcína vystaví části molekulové struktury heroinu.

Když se poté heroin dostane do lidského těla, nově vytvořené protilátky ho ihned zaměří a heroinové molekuly neutralizují. Vakcinované opice (v tomto případě druh Makak rhesus), na kterých byla vakcína testována, neprojevovaly po užití heroinu žádné náznaky euforie, kterou droga normálně způsobuje, protože molekuly drogy jsou zablokovány dříve, než se dostanou k mozku.

Hlavním cílem výzkumníků je zamezit relapsu již vyléčených narkomanů. Ti by mohli pravidelně vakcínu brát a efektivně tak zajistit, že se k droze již nikdy nevrátí. Mimo jiné by to léčeným mohlo pomoci i po psychologické stránce.

Současný výzkum se zaměřuje čistě na heroin a neřeší možnosti vakcinace proti jiným opiátům či úplně odlišným druhům návykových látek. Základní testování však proběhlo už i pro látku Fentanyl. Vůbec existence takového výzkumu otevírá otázku, zda bude někdy možné takto očkovat celou populaci proti tvrdým drogám a jestli je toto jedna z cest, jak tento škodlivý fenomén ze společnosti vymýtit.

Témata:  drogy očkování lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy