Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tasemnice, otrava nebo ocet? Nejděsivější diety v historii budí hrůzu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Kdo z vás nikdy nedržel dietu? Určitě jste již nějaký hubnoucí, jak se říká, fígl zkusili. Výsledky se různí. Záleží na mnoha faktorech od vůle až po důvěryhodnost jídelníčku. Existují ale i diety, které jsou při nejmenším zvláštní.

Dieta, slovo skloňované v mnoha pádech. Mluví se o nich, vycházejí rozdílné články, jsou předmětem mnoha konverzací. A pokud se lidé chtějí zbavit nějakého toho kila navíc, mnohdy zkoušejí opravdu různorodé někdy až podivnosti. A není to jen otázkou 21. dtoletí, diety mají totiž mnohem delší rodokmen.

Na počátku 19. Století to tak nějak všechno začalo. Byla velmi oblíbená metoda „rozkousat a vyplivnout“. A tuto mtodu dokonce radil považovaný výživový poradce Američan Horace Fletcher. Šlo zkrátka o to, jídlo pořádně přežvýkat a poté vyplivnout. Tvrdil, že tak člověk získá z potravy všechny potřebné živiny.

Zhruba ve stejné době se staly populární látky na zrychlení metabolismu, i když ve velkých uvozovkách. Léky nebyly ověřené a mohly způsobit velmi vážné zdravotní potíže. Navíc se v nich objevoval arsen či strychnin.

O století později začaly hrát prim cigarety. Lidé místo potraviny kouřili cigarety, což způsobilo přirozený úbytek na váze. Efektivní, ale vysoce nezdravé – logicky.

Ale poté, po 1. přišlo na světlo světa prozření v podobě kalorických tabulek. Vynalezla je Lulu Hunt Petersová a stala se tak zakladatelkou moderní zdravé výživy.

A co vy? Měli jste také nějaké dietní přešlapy. Nejdůležitější ze všeho je si jídlo užívat, mít se rád a dodržovat alespoň základy zdravé výživy.

Témata:  hubnutí hubnutí, zdraví, nadváha stravování

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy