Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhovory se psy budou již brzy normální věcí? Psí překladač už je skoro na světě

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Psí překladač, který by nám umožnil mluvit s našimi domácími mazlíčky, by mohl být k dispozici do deseti let. K vynálezu pomohl vědci test s prérijními psy, u kterých vysledoval, že používají různá "slova" pro barvy a ostatní predátorské druhy zvířat.

Psí překladač bychom mohli pro rozhovor se svým domácím mazlíčkem používat už do deseti let. Stojí to ve vědecké zprávě, kterou propaguje společnost Amazon. 

Za překladačem stojí také profesor z arizonské univerzity Con Slobodchikoff. Snaží se získat větší finanční prostředky na to, aby vynalezl psí a kočičí překladač. K vynálezu ho motivuje test, při kterém za pomoci speciálního softwaru zanalyzoval signály, které vydávají prérijní psy. 

Vědec zjistil, že tato zvířata mají rozdílná "slova" pro vyjádření barev, ale také pro vyjádření druhů ostatních zvířat, která v prériích žijí společně s nimi. Profesor se domnívá, že domácí mazlíčci rozlišují jednotlivá slova podobně. 

"Tolik lidí by si přálo promluvit si se svým psem nebo kočkou - nebo alespoň zjistit, co se asi snaží říct. Mnoho lidí taky ke svým mazlíčkům promlouvá a říká jim svá nejcitlivější tajemství. U koček si nejsem vůbec jistý, co mohou říkat. Mnohdy nám třeba říkají, že jsme idioti a ať jim dáme najíst a pak je necháme být," uvedl profesor pro britský Guardian.

V článku, který sepsal futurista William Higham pro globální společnost Amazon, autor říká, že na takové zařízení nebudeme muset čekat stovky let. Podle Highama bude navíc takový přístroj vysoce žádoucí. Na celou věc se kouká ze striktně konzumérního a podnikatelského pohledu. Už dnes prý lidé vynakládají na své mazlíčky abnormální sumy peněz. Na trhu tak existuje obrovská poptávka po něčem, co jejich kontakt se psy a kočkami ještě prohloubí a nedá se očekávat, že by se snad lidé bránili si "připlatit" za takový překladač. 

Poněkud skeptičtější je Juliane Kaminská, která působí jako psycholožka na univerzitě v Portsmouth. Ta se zabývá interakcemi mezi lidmi a psy, překladači jejich řeči ale moc nefandí. 

"Řeč psů nelze popsat jazykem, jak ho známe z vědy. Psi vydávají jakési rudimentální signály toho, co chtějí a toho, jak se cítí," uzavírá s tím, že hlubší rozhovor rozhodně nemůžeme od nového vynálezu čekat.

Témata:  zvířata psi EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy