Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci objevili maličkou hvězdu, menší prý už existovat nemůže

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Londýn - Je jen o něco větší než Saturn, ale gravitace na jejím povrchu je 300násobně větší než na Zemi. Právě tak podle mezinárodního týmu vědců z britské univerzity v Cambridgi vypadá dosud nejmenší objevená hvězda.

Odborníci výsledky svého bádání zveřejnili v odborném magazínu Astronomy & Astrophysics. Nově objevená hvězda, která byla pojmenována EBLM J0555-57Ab, se nachází 600 světelných let od Země a je součástí binárního hvězdného systému. Vědci ji objevili, když z pohledu ze Země přecházela před svou větší společnicí.

Odborníci se domnívají, že menší hvězdy, než je tato, již zřejmě ani být nemohou. V opačném případě by totiž tlak na střed hvězdy nebyl dostatečný, aby mohlo docházet k procesu jaderné fúze, kdy se jádra vodíku slučují na helium.

„Náš objev ukazuje, jak malé hvězdy mohou existovat," řekl Alexander Boetticher, který výzkum vedl. „Pokud by tato hvězda vznikla s jen o trochu nižší hmotností, fúzní reakce vodíku v jádře by již nebyla udržitelná, takže by se hvězda přeměnila na hnědého trpaslíka," dodal. Hnědý trpaslík je vesmírné těleso, které sice vzniká podobně jako hvězda, ale kvůli nedostatečné hmotnosti v něm nemohou probíhat veškeré termonukleární reakce.

Portál ScienceDaily uvedl, že takto malé hvězdy jsou mimořádně vhodnými kandidáty pro hledání planet velikosti Země, které mohou mít na svém povrchu vodu v tekutém skupenství. Příkladem je soustava několika planet v systému červeného trpaslíka TRAPPIST-1, z nichž šest by mohlo mít teplotu na povrchu srovnatelnou s naší planetou.

Témata:  vesmir vědci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy