Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední nadějí moravských houbařů je déšť a teplé počasí

Houby
Houby
Foto: Pixabay

Brno - Deště v posledním týdnu a předpověď teplého počasí dává naději jihomoravským houbařům, že by mohli mít při vycházce do lesa štěstí jako lidé na Vysočině.

Zatímco v moravské části Vysočiny je v lesích spousta hub, na jižní Moravě zatím houbaři čekají. Podle mykologa Vladimíra Antonína z Mykologického klubu Brno je otázka, jak moc byla půda proschlá a kolik vody a času bude potřebovat podhoubí na regeneraci.

Nejhůře se suchem na tom byla v posledních dvou měsících oblast jižně od Brna a tři jižní okresy kraje. "Tam není vůbec nic a zprávy zatím nejsou pozitivní," řekl Antonín.

Naději mohou mít houbaři, kteří se vydají na Tišnovsko směrem k Vysočině, stejně tak například na Drahanskou vrchovinu. "Tam prošly lokální bouřky, takže hodně záleží na tom, kde voda spadla. Tam by houby být mohly," řekl Antonín.

Pokud deště stačily, mělo by teplo následujících dnů dopřát houbám dobré podmínky k růstu. Tam, kde houby potřebují ještě další deště, si lidé počkají. Předpověď na příští týden však k tropickým teplotám příliš deště neslibuje.

Témata:  houbařstí houby počasí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy