reklama

Houbařská sezona začíná zpravidla koncem jara a končí s nástupem zimy. Houbařům musí přát počasí, důležitá je zejména vlhkost v českých lesích, zároveň nesmí být moc velká zima. Češi jsou často považováni za národ, který houby miluje. Skutečně jsme v Evropě raritou? 

Říká se, že Češi jsou milovníky hub a že houbaření je jakýmsi národním sportem. V roce 2015 například Češi nasbírali 21,4 tisíc tun hub v hodnotě 3,52 miliardy korun! Vyplývá to ze statistiky za rok 2015 České zemědělské univerzity v Praze. Podle místopředsedy České mykologické společnosti (ČMS) Radima Dvořáka se ale Češi nijak zvlášť nevymykají ostatním evropským národům.

"Vášeň Čechů pro houbaření není ve srovnání s dalšími evropskými národy, které houby konzumují, nijak abnormální. Obecně jsou houbaření a konzumace v přírodě rostoucích hub široce rozšířené mezi slovanskými národy, ale také například ve Francii, Itálii a v Pobaltí," uvedl Dvořák. 

Překvapivé je, že v sousedním Německu o houby nejeví takřka nikdo zájem, podobně jsou na tom ve Skandinávii. "Naopak germánské národy houbaření téměř neznají. Každý národ má pak různé preference z hlediska cenění konzumovaných druhů či skupin hub," říká Dvořák. Velkými fanoušky houbaření jsou zejména Slováci, Poláci a Rusové. Houby hojně konzumují také Číňané a Japonci. 

Co do opatrnosti ve sběru hub jsou na tom Češi relativně dobře. Sbírají totiž zejména ty druhy hub, které bezpečně znají. "Většina Čechů zná a sbírá jen několik tradičních druhů nebo skupin hub, jako jsou hřibovité, lišky a velké bedly. O něco pokročilejší houbaři přidají třeba pravé ryzce, holubinky, hlívy, pečárky a muchomůrku růžovku, alias masák," upřesňuje Dvořák. 

Češi jsou také poměrně slušnými znalci těchto lesních plodů. Podle Dvořáka Češi vědí zejména to, které houby jsou jedovaté, a které jedlé. "Což je kromě národní tradice dáno také již téměř stoletým osvětovým působením České mykologické společnosti," dodává. 

Popularita houbaření vyvěrá z dlouholeté tradice sběru hub na našem území. Houbařská vášeň je podle Dvořáka doložitelná přinejmenším od středověku. Vůbec prvním národem, který se sběru hub masověji věnoval, byli starověcí Římané.

"Je také známo, že houby se jako ceněná pochutina konzumovaly již ve starém Římě. V kontrastu s Římem, kde byly houby luxusem pro vyšší vrstvy, včetně císaře, šlo v našich končinách o dostupnou pochutinu či potravinu, "maso chudých"," sdělil Dvořák. 

Tak šup, vezměte proutěný košík a vyraze do našich lesů. Nemusíte se bát, že vás někdo nařkne z toho, že nemáte na "pořádné jídlo". Můžete jim argumentovat, že houby byly luxusní pochoutkou samotného římského císaře. Důležité je však vědět, kam na houby zajít. Začátek července v některých oblastech zatím moc deště nepřinesl.