Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nerozumíte politikům? Vědci unikátní studií konečně zjistili proč

Federální Kongres Spojených států amerických
Federální Kongres Spojených států amerických
Foto: house.gov

Podle nové studie je současná politická mluva (diskurz) je natolik zašmodrchaná, že zní jako kdyby mluvily dva různé lidé. Psychologové z Pensylvánská státní univerzity řeč Donalda Trumpa a Hilary Clintonové během prezidentských voleb v roce 2016. I když oba mluvily anglicky, jejich skutečná mluva byla natolik odlišná, že by si snad i lépe rozuměli, kdyby jeden mluvil čínsky, tvrdí vědci.

V řadě studií vědci shledali rozkol mezi slovy použitými demokraty a republikánskými prezidentskými kandidáty. Taktéž zjistili, že se toto „sémantické dělení" nadále rozrůstá a činí obtížné, ne-li nemožné, aby se obě strany nějak domluvily. „V mnoha ohledech je to horší než mluvit dvěma různými jazyky," řekl Ping Li, hlavní autor studie a zástupce ředitele Institutu pro CyberScience.

Tým výzkumníků se zabýval tím, jak kandidáti používali slova dohromady, tj. slovními spojeními. Pokud např. „stůl“ se používá ve spojení s „křeslem“, je jasné, že se mluví o nábytku. Pokud se používá ale ve spojení s „městkou radou“, pak se nejčastěji mluví o legislativní akci. „Například pokud používám slovo "bezpečnost", může to znamenat spoustu různých věcí, "řekl Li. „Možná mám na mysli bezpečnost práce, kybernetickou bezpečnost, vojenskou bezpečnost nebo nějaký jiný druh významu pro toto slovo.“

Celkově výzkumníci sestavili seznam 213 jednoduchých slov a 397 slovních frází - včetně 136 politicky nabitých slov jako „menšina", „utrácení" a „spravedlnost" - a poté použili neuronovou síť umělé inteligence, aby statisticky prozkoumali, jak často se slova objevila společně.

Studiem voleb od roku 1999 do současnosti psychologové došli k názoru, že v politice může být kontext mnohem jemnější a komplikovanější a že politické slovní asociace se v průběhu času mění. „Slova v politických projevech nejen odrážejí různé ideologie a myšlenky stran, ale mohou odrážet i čas, kdy byl projev proveden, takže se význam může v průběhu času měnit," uvádí Li.

Podle výzkumníků Trump a Clintonová používali v naprosto jiném a pro druhého často nesrozumitelném kontextu slova jako „dohoda“ a „vzdělání." Trump slovo „dohoda“ svobodně aplikuje takřka na cokoliv. Zcela jasně vychází z obchodního kontextu (anglické deal se často překládá jako obchod), ale ve svých projevech jej spojil s rodinou a vzděláváním, s kterými nebývá tradičně asociováno, uvádí Li. Clintonová na druhé straně nejčastěji používala slovo „vzdělání" ve spojení se ženami a rodinou.

V následné studii psychologové zkoumali slovní spojení 324 účastníků. Na základě způsobu, jakým uspořádali  seznam 50 politických konceptů, strojový učící se algoritmus pak dokázal předpovědět jejich politické postoje a ke které straně se řadily. Byl také schopen přesně předpovídat, kterého kandidáta budou pravděpodobně volit.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová vědci politici Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy