Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úpal, nebo úžeh? Nepodceňujte vedro a dbejte na své zdraví.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Česko zasáhlo počasí, které přímo volá ke koupání u jezer či koupališť. Nepodceňujte ale letní parno a dbejte na své zdraví. Mohli byste totiž velmi snadno přijít k úžehu či úpal.

Co je tedy úžeh?

Pokud pobýváte dlouho na slunci bez toho, aniž byste se uchýlili do stínu, popřípadě pokud se pohybujete po pláži bez pokrývky hlavy, hrozí vám bezprostředně úžeh.

Je vědecky dokázané, že navíc lidé se světlou pletí a vlasy mají dvakrát větší riziko úžehu než ostatní. Při nadměrném pobytu na slunci tělo nemusí zvládat přebytečné teplo regulovat a bude vám zle.

Jak poznáte, že trpíte úžehem? Pokud vás po pobytu na slunci a v horku bolí hlava, je vám nevolno, nebo zvracíte či se vám před očima dělají mžitky, je velmi pravděpodobné, že jste chytli úžeh. Můžete mít také suchou a hodně horkou kůži, někdy nejen opálenou ale i spálenou. Připadá vám, že máte zatuhlý krk a ramena a máte horečku.

Úžeh je nebezpečný v tom, že se celé hodiny po opalování nebo užívání si na slunci můžete paradoxně cítit úplně v pohodě.  Přichází totiž plíživě a pomalu. Například až za půl dne.

Co je úpal?

Když máte úpal, vůbec to neznamená, že musíte být nutně na sluníčku, Stačí přehřáté prostory bez dostatečného větrání anebo jízda v autě bez klimatizace. Ba co více, když je venku parno a teploty šplhají vysoko ke třicítce nebo nad ni, neměli byste podnikat náročné výšlapy ani trhat rekordy ve sportování. Na to bude dostatek času až se ochladí.

Nezapomeňte dodávat tělu co nejvíce tekutin! Jak poznáte, že máte úpal? Jste slabí a vůbec se nepotíte, i když je horko a dusno. Mimo horkou a suchou kůži jako u úžehu, se vám motají nohy, je vám na omdlení a máte zrychlený dech. Zmáhá vás velká bolest hlavy, zmatenost, křeče svalů a v těch nejhorších případech můžete i upadnout do bezvědomí.

Co dělat při úpalu?

Jak pomoci sobě nebo někomu blízkému s úpalem? Je nezbytné se přemístit na chladné místo, uvolnit si oděv, lehnout si a nohy dát do vyvýšené polohy. Výborná volba je také vlažná sprcha, ale když to nejde, tak si alespoň otírejte pokožku studenou vodou. Nezbytně nutné je dodat tělu tekutiny – vlažné či chladné. Pokud nic nezabírá, je nutné zavolat lékařskou pomoc.

Jak řešit úžeh?

Obdobně jako úpal. Přemístit se do klidného a chladného prostředí, mimo dosah slunce. Lehnout si, nebo se alespoň přesunout do polosedu s podloženou hlavou. Dodat tělu tekutiny, ale jen po malých doušcích. Tentokrát je lépe volit vlažné nápoje, ideálně čaj – zelený, černý anebo bylinkový (například máta ochlazuje). Vhodný je také šumivý a ve vodě rozpustný vápník a hořčík.

Jak nedostat úpal?

Samozřejmě dodržovat pitný režim. Dále noste vzdušné a pohodlné outfity, které neomezují, ale zároveň chrání před sluníčkem. Nazapomínejte ani na pokrývky halvy. Také se často se ochlazujte – pravidelným přechodem ze slunce do stínu, nebo i sprchováním. V módě jsou různé vody v rozprašovači, které v létě mají své opodstatnění. A samozřejmě se nesnažte o překonávání rekordů v pohybových aktivitách.

Jak se vyhnout úžehu?

Zkuste se vyhnout pobytu na slunci v době mezi 11. až 14. hodinou, opalovací prostředky používejte i ve stínu pod slunečníkem či plátěnou pergolou, nebo když je pod mrakem. Paprsky mají takovou sílu, že vás zasáhnou i skrz ně. Pitný režim by se měl obejít bez kofeinu, sladkých limonád a džusů. V ideálním případě volte minerální vodu nebo jemně slazený čajem.

Témata:  Slunce 1 léto voda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy