Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vliv tetování na zdraví. V horkém počasí vám může způsobit pořádné problémy

Máte tetování?
Máte tetování?
Foto: Pixmac

Tetování může mít na vaši kůži nepředpokládaný vliv. Pravděpodobně ovlivňuje vaše pocení, což by mohlo mít zdravotní následky. To alespoň tvrdí studie Alma College v Michiganu.

Malá studie zkoumala vliv tetování na potové žlázy. Podle závěrů výzkumného týmu může být tetování více než jen uměleckým vyjádřením. Mohlo by to měnit to, jak se lidé potí a mít velké důsledky pro potetované sportovce.

Tým z Alma College provedl malou studii na deseti mužích ve věku kolem jednadvaceti let. Všichni byli zdraví a všichni měli tetování na polovině horní části těla, například na paži, a zatímco na druhé straně ně. Vedoucí týmu byl Maurie Luetkemeier, profesor integrační fyziologie a zdravotní vědy.

Výzkumníci pak použili chemickou látku, která vzbuzuje pocení, aby stimulovali proces pocení na potetované i nepotetované pokožce. Šlo o první výzkum o vlivu tetování a pocení. „Musíme být opatrní se závěry, ale prokázali jsme, že se tetovaná kůže potí asi o polovinu méně než nepotetovaná. To by mohlo být velmi důležité zjištění,“ uvedl Luetkemeier pro server Healthline.

Luetkemeier léta vyučoval fyziologii kůže a pozice žláz v pokožce. „Uvědomil jsem si, že potní žlázy byly v podobné hloubce jako inkoust při tetování. Napadlo mě, jestli proces tetování nemá vliv na pocení,“ vysvětlil.

Je podle něho nutné studovat tuto problematiku více a zjistit, jestli by podobné následky nastaly při pocení z cvičení. „Užívali jsme chemický stimulant. Nikoho jsme nezahřívali a nikdo necvičil. Potřebujeme studovat, jestli by potetovaní jedinci měli větší riziko přehřátí při zahřátí od vysokých teplot nebo náročných aktivit,“ dodal.

Pocení je základním způsobem, jakým se tělo ochlazuje. Především při vysokých teplotách. Proto by Leutkemeierova studie a další práce mohly být velmi důležité pro sportovce, kteří jsou potetování a trénují na sluníčku. Vliv by to mohlo mít také na hasiče a vojáky.

Témata:  tetování zdraví léto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy