Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potetovaní lidé vypijí více alkoholu než nepotetovaní, ukázal výzkum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - Lidé s tetováním a piercingem pijí více než lidé bez tělesných modifikací, hlásí francouzští vědci. Informuje o tom agentura AFP.

Alkoholové testy provedené zhruba dvěma tisícům mladých mužů a žen v barech na západě Francie ukazují na silné spojení mezi tělesnými modifikacemi a konzumací alkoholických nápojů, tvrdí odborníci.

"Osoby s piercingem nebo tetováním toho vypily o sobotní noci víc než lidé ve stejných barech, kteří neměli žádnou tělesnou modifikaci," upřesňují vědci ve studii zveřejněné měsíčníkem Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Dřívější studie navíc ukázaly, že modifikovaní lidé mají větší sklony k nechráněnému sexu, bitkám a těžkému pití, než osoby bez piercingu či tetování. Francouzská studie je ale prvním projektem, který naměřil víc alkoholu na litr z vydechovaného vzduchu.

Vědci testovali lidi ve 21 barech ve čtyřech městech během čtyř sobotních nocí na pobřeží Bretaně, v oblasti s vysokou konzumací alkoholu.

Průměrný věk testovaných mužů byl 20,6 roku a žen 20,2 roku. Z 1 081 mužů nemělo 903 žádnou tělesnou modifikaci a při dechové zkoušce jim bylo naměřeno v průměru 0,18 miligramů alkoholu na litr vydechovaného vzduchu. Limit pro řidiče je přitom ve Francii 0,25.

U 98 mužů s tetováním šlo už o číslo vyšší, 0,19 miligramu, v případě 53 mužů s piercingem to bylo 0,23 a mužům s tetováním a piercingem naměřili 0,26 miligramu.

Z 884 žen bylo bez modifikací 537. Experti jim naměřili v průměru 0,12 miligramu, zatímco jejich 124 kolegyním s tetováním 0,14 a 138 dalším s piercingem 0,20. Pětaosmdesát žen s tetováním i piercingem mělo průměrně 0,24 miligramu.

Nicolas Guéguen z Université de Bretagne-Sud pak uvedl, že průzkum ukazuje tetování a piercing jako potenciální známku zneužívání alkoholu.Jeho kolegyně Myrna Armstrongová z americké Texas Tech University, která francouzskou studii prošla, varovala před předsudky a tendencí vnímat potetované lidi a nositele piercingu jako "rizikové osoby".

Témata:  vědci tetování lidé

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy