Staré knihy mají výraznou vůni, která je nezaměnitelná. Právě tato vůni také celá řada vášnivých čtenářů řadí ke svým oblíbeným pachům. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vzniká?
Tajemství vůně je třeba hledat uvnitř stovek těkavých organických sloučenin, které tvoří knihu - papírové stránky, inkoust a lepidlo. Během času se těkavé organické sloučeniny rozkládají a uvolňují chemikálie, které jsou poté nasávány našimi nosy.
Nové knihy mají také charakteristické aroma, které ale není tak rozvinuté jako u starších kousků. Navíc různé materiály použité při výrobě knihy změní profil organických sloučenin.
Server IFL Science uvádí, že vůně připomínající mandle je tvořena benzaldehydem, zatímco vanilin nám vůní připomíná vanilku. Sladké zápachy pocházejí z toluenu a ethylbenzenu a 2-ethylhexanol produkuje lehkou květinovou vůni.
Navíc kniha může také uchovávat některé pachy, kterým byla vystaveny během své historie – ovlivnit ji tedy může kouř, poškození vodou nebo stlačené květiny mezi stránkami.
Vědět, proč papír voní tak, jak voní, je ale víc než jen zábava. Tyto informace mohou být velmi užitečné. Knihovny a odborníci díky tomu mohou zjistit, které knihy a dokumenty jsou ohroženy degradací. Identifikace problémů u těchto stárnoucích rukopisů by umožnila je více chránit a zachovat je i pro další generace.
Studie, která byla publikována v magazínu Analytical Chemistry v roce 2009, zjistila, že v knihách mimo jiné existuje 15 organických sloučenin, které se rozpadají rychleji než ostatní.
Témata: knihy, vědci, EuroZprávy.cz
Související
17. července 2022 9:44
18. ledna 2022 12:16
23. září 2021 15:52
5. září 2020 13:51
12. července 2020 9:37
26. června 2020 8:13