Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špinavá voda v zahradním bazénu? Chyba je vždy na straně majitele

Péče o bazén
Péče o bazén
Foto: Pixabay

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Koupání na vlastní zahradě v krásném zapuštěném nebo nadzemním bazénu je bezesporu snem mnohých z nás. Spousta lidí si jej už splnila. Už při nákupu si ale často neuvědomujeme, že o bazén je zapotřebí se pořádně starat. Tato starost musí být samozřejmě intenzivní a ani zdánlivé detaily nelze podceňovat. Pokud o nákupu teprve uvažujete, anebo již máte s jakostí vody potíže, jste na správném místě. Buď se můžete problémů vyvarovat, anebo situaci řešit. Poradíme vám, jaké jsou nejčastější příčiny nekvalitní vody v zahradním bazénu.

Napouštěli jste ze studny…

Prvním velkým omylem většiny lidí je skutečnost, že napouštění vody ze studny je mnohem úspornější a efektivnější. Vodu ve vlastní studně můžete mít jakoukoli, jen nebude chemicky dostatečně ošetřená, což slibuje velké patálie. Zpočátku bude nejspíše všechno v pořádku, nicméně postupem času se interiér vašeho bazénu zazelená. Děje se tak zejména vlivem tepla a optimalizace prostředí pro tvorbu řas. O to více chemie pak bude muset do vody přijít, aby bylo možné ještě situaci nějakým způsobem zachránit. Pokud využijete vodu z vodovodního řádu, bude už primárně ošetřena chlorem a stačí do ní dát pouze standardní startovací množství dalšího prostředku.

Nádoba na oplach nohou jako samozřejmost

Stejně tak je nezbytné, aby před bazénem stála nádoba pro oplach nohou. Na trhu dnes existuje spousta zajímavých modelů a nutně nemusíte mít před bazénem nevzhledně vypadající kbelík. Dokonce lze najít o provedení, která do jisté míry kopírují tvar nohou, takže vypadají stylově a jsou maximálně funkční. Také se vyvarujte nezakrývání hladiny vody u bazénu. To vede bohužel ke vniku nejrůznějšího hmyzu do vody. Dovnitř se dostanou i pylové částečky, jež mohou napáchat nepříjemnou neplechu.

Kvalitní filtrace

Promyslete si velmi důkladně i nákup správné filtrace. Pro malé bazény do 3 m v průměru mnohdy postačí i malinká kartušová filtrace s tím, že se o ni budete pravidelně starat a vymývat filtry, případně je měnit. Rozhodně se vyplatí u pískové filtrace znát průtok vody a sílu čerpadla. Mohli byste mít později problémy s vysáváním dna bazénu právě přes filtrační jednotku.

Chemie v hlavní roli

Co se týká chemie, na počátku byste měli učinit rozhodnutí, zdali budete volit bezchlorovou, anebo klasickou s přídavkem chloru. Prvně jmenovaná sice asi ušetří vaše zdraví a pokožku, nicméně nikoli vaši kapsu. Je nepoměrně dražší. V setech se ale dají sehnat oba dva typy bazénové chemie poměrně levně. Záleží na tom, kde nakupujete. Jestliže máte navíc i nějaký ten slevový kupon, můžete hodně ušetřit. Na Buykers.com jich najdete spousty. Vztahovat se přitom nezbytně nemusejí pouze k nákupu bazénové chemie.

Témata:  komerční sdělení bazény

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy