Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak by mohli vypadat mimozemšťané?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: News.com.au **www.news.com.au**

Existuje ve vesmíru život? A pokud ano, je inteligentní? A jak by mimozemšťané mohli vypadat? To jsou jen některé otázky, které se hodí hlavami celé řady z nás. Server Business Insider shromáždil informace od předních světových vědců a na jejich základě vytvořil možnou podobu inteligentní životní formy. A výsledek vás možná překvapí. 

Vědci se otázkou možného vzhledu mimozemšťanů zabývají už dlouhou dobu. Na tom, jaký by mohli mít tvar, velikost nebo barvu, se ale neshodnou. Někteří z nich se ale domnívají, že existují jisté prvky, bez kterých by žádný inteligentní mimozemšťan nemohl žít.

Musí mít například binokulární vidění – jinými slovy musí vidět oběma očima zároveň, kdy se obrazy vnímané simultánně oběma očima spojí v jeden. Díky tomu může jedinec vnímat hloubku prostoru.

Navíc musí mít mimozemšťané oči blízko mozku, aby došlo k minimalizaci času, který je třeba ke zpracování přijatých signálů. A kvůli dobré pohyblivosti by měly mít nejméně dvě nohy. Na rukou by pak měli mít nejméně tři prsty, aby mohli uchopovat a manipulovat s nástroji.

Pokud si to shrneme, mohli by mimozemšťané vypadat podobně jako my. To například podle evolučního vědce Richarda Dawkince není až tak překvapivé. Podle něj by totiž biologické bloky jako proteiny nebo DNA mohly být u lidí i mimozemšťanů vlastně podobné a univerzální pro stvoření napříč celým vesmírem.

Pokud má pravdu, znamená to, že život kdekoliv ve vesmíru by se mohl vyvíjet velmi podobně jako život na Zemi. Takto vzniklé bytosti by mohly chodit a dokonce i mluvit podobně jako Homo Sapiens.

Ne všichni ale s takovými závěry souhlasí. Americký astrofyzik a popularizátor vědy Neil deGrasse Tyson říká, že mimozemšťané jsou pravděpodobně tvořeni ze stejných chemických látek jako my, tedy z helia, uhlíku, kyslíku a dalších.

To ale podle něj neznamená, že budou mít tělo podobné tomu lidskému. „Pokud je něco jisté, pak je to fakt, že život kdekoliv ve vesmíru, inteligentní nebo ne, bude vypadat přinejmenším tak exoticky, jako některé životní formy na Zemi,“ myslí si vědec.

Kdo z nich má tedy pravdu? Na tuto otázku mohou dopovědět zřejmě jen sami mimozemšťané, dodává server Business Insider.

Témata:  mimozemšťané / UFO vesmir vědci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy