reklama

V současné době často skloňované slovo "superpotravina". Jedná se o potraviny, které mají pro naše tělo vyloženě blahodárné účinky. Není nad to, doplňovat živiny a léčit neduhy ryze přírodní cestou. Má to jediný háček. Někdy je těžké poznat, které produkty za pozornost stojí a které nikoliv.

Některé dary přírody dodají tělu více živin a cenných látek než ty ostatní. Lékaři a výživoví poradci je nazývají „funkční potraviny“, marketingoví specialisté je pojmenovali jako „superpotraviny“. Patří mezi ně například avokádo, brokolice, chia semínka, vesměs veškeré ořechy, losos nebo borůvky a jahody.

Na našem trhu jsou ovšem k dostání i potraviny, případně doplňky stravy, které jsou sice taktéž velmi výživné – některé mohou mít dokonce až léčivé účinky, ale jejich názvy jsou často neznámé. Vyznat se v široké nabídce a najít něco, co může být skutečně zajímavé, je někdy opravdu obtížné. Rádi vám představíme některé z nich.
 
Jako první je tu bio šťáva z dužiny tahitského plodu noni, který obsahuje více než 200 přírodních látek včetně vzácných antioxidantů. Navíc podporuje léčbu chronických poruch a nemocí, jako jsou například alergie, autoimunitní poruchy, bolesti hlavy, kožní choroby, a mírní vedlejší účinky chemoterapie. Cena: 919 Kč za 1 litr.
 
Tělo potřebuje dostatek kvalitních bílkovin a to vždy, nejen při hubnutí. Zkuste občasně zaměnit klasické syrovátkové proteiny za alternativy pocházející z rostlin – hrachový protein Iswari obsahuje také BCAA aminokyseliny podílející se významně na stavbě svalové tkáně. Cena: 178 Kč za 250 g. 

Ostropestřecový olej v raw kvalitě je vhodný do studené kuchyně pro přípravu salátů a zálivek a díky obsahu blahodárné látky silymarin ho lze používat i samostatně k posílení jater. Ostropestřec mariánský roste především v oblasti řeky Nilu a v Africe se tato rostlina s bodlinatými listy používá k lékařským účelům i jako zdroj oleje (lisuje se ze semen). Cena: 176 Kč za 500 ml. 

Čistý moringový prášek z mladých sušených listů je velmi komplexním a vyváženým zdrojem živin, a to ve snadno využitelné a vstřebatelné formě. Moringa se také někdy nazývá „strom života“ a představuje zdroj neuvěřitelných 90 živin a 46 antioxidantů. Cena: 273 Kč za 100 g. 

Takzvané „golden berry“ obsahují celou řadou minerálů, stopových prvků a vitaminů, sušené se dají jíst samotně i použít místo rozinek. Jedná se o sladkokyselé plody mochyně peruánské, která se pěstuje v subtropických a tropických oblastech, a zajímavé je, že kvete jen v noci. Cena: 61 Kč za 100 g. 



Už jste slyšeli o zdravé vodě? Že ne? Pití zdravé vody je důležitou prevencí a pomocí při léčbě mnoha obtíží. Kameny Šungit Time se dávají do nádob s vodou, odkud odebírají nečistoty a mikroby, a zajišťují, aby byla pitná voda kvalitní – s optimálním obsahem soli, stopových prvků a tvrdostí.

Taková voda pomáhá léčit, vyplavit alergeny, urychlit metabolismus. Kameny zalijte vodou a asi dvě hodiny nechte odstát. Takto se dají používat zhruba šest měsíců. Cena: 299 Kč.

Raw kokosová mouka je zdravější alternativa obilných mouk. Je bezlepková, má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Připravuje se z bílého sušeného masa kokosového ořechu, které zůstane po extrakci kokosového oleje. Má výraznou charakteristickou chuť zralého kokosu a díky nízkému obsahu sacharidů je vhodná i pro diabetiky. Cena: 100 Kč za 500 g. 

Slzovka obecná je obilovina původem z Asie, vzhledem podobná kroupám. Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek, salátů i jako náhrada rýže. Podporuje detoxikaci, posiluje imunitu a zpomaluje šedivění vlasů. Změkčuje a zvláčňuje, pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin či různé druhy nádorů. Cena: 145 Kč za 400 g.
 
Kvašený čajový nápoj Kombucha zelená je především skvělým zdrojem probiotik, posiluje imunitu, je prospěšná při léčbě cukrovky a měla by působit preventivně proti kardiovaskulárním nemocem. Kombucha se říká „houbě“ z východní Asie – jde o lívancový útvar tvořený několika druhy kvasinek a bakterií. Ve staré Číně se čajová houba ctila jako božský dar. Cena: 65 Kč za dva litry.

Neváhejte a určitě nějakou superpotravinu vyzkoušejte. Jsou cenově dostupné a vaše tělo po nich bude plesat radostí. A co lepšího, než přírodu můžete vašemu tělu dodat?