Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přežili jste jaderný výbuch. Co teď?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Došlo k nejhoršímu. Na horizontu se bíle zablesklo a za chvíli vidíte jen pověstný atomový hřib. Možná to bylo blíž a vy jste cítili výbuch. Ale pokud stále vidíte, znamená to, že jste jeden ze šťastlivců, který výbuch přežil. Co teď?

Pokud se nacházíte v dostatečné vzdálenosti, můžete výbuch atomové bomby přežít. Pokud dopadne příliš blízko, nebudete mít čas na to zamyslet se nad přežitím. Teplota po výbuchu bomby v Hirošimě byla okolo 300 000° Celsia.

Patříte tedy k těm šťastným, kteří byli dostatečně daleko a výbuch přežili. Radovat se určitě můžete. Rozhodně to ale není konec vašich problémů, ještě stále můžete zemřít. Nebezpečí pro vás představuje radioaktivní odpad (v angličtině nazýván fallout).

Jedná se o drobné částečky a zbytky bomby, které jsou ozářené a silně radioaktivní. Ty vystoupají do atmosféry, načež se vrací zpátky na zem. Krátkodobé vystavení ve vás může vyvolat akutní radiační syndrom. Z toho vám bude minimálně zle, v horších případech zemřete. Těhotné ženy po vystavení mohou potratit či porodit deformované dítě. K tomu se ještě navýší riziko rakoviny.

Tato radiace naštěstí netrvá věčně. Poměrně rychle se rozpadá a o velké části míst se brzy dá říct, že jsou bezpečná. Cílem je tedy co nejvíce se vyhnout radiaci, najít si bezpečné místo, kde se schovat, a plánovat, co dál.

Úkryt

Pokud vidíte atomový hřib, natáhněte k němu paži a zvedněte palec. Pokud je váš palec menší než hřib, jste v radiační zóně a máte okolo 10 až 15 minut na to, abyste se dostali do bezpečí. Fallout cestuje ohromně rychle a daleko.

Pokuste se dostat se co nejdál od výbuchu. Pokud můžete využít auto, využijte ho. Ale nepoužívejte ho jako skrýš. Schovejte se do budovy. Nejlepší je sklep s betonovými zdmi, bezpečný je také střed kancelářské budovy. Čím více vrstev betonu, kovu, cihel, knih či zeminy mezi sebe a výbuch dostanete, tím lepší.

Zavřete případná okna a dveře a vypněte ventilaci. A vydržte. Fallout má naštěstí poměrně rychlý čas rozpadu a jeho radiace se dlouho neudrží. Největší hrozbou je fallout v době prvních dvou týdnů. Pak už má intenzitu asi 1 % té původní. Po určité době tedy můžete vyjít ven.

Jakmile jste bezpečně uvnitř, musíte ze sebe dostat co nejvíce radioaktivního materiálu, který na vás mohl ulpět. Jinak vám hrozí nebezpečí takzvaných beta spálenin a vystavení radiaci. Proto si sundejte oblečení – minimálně vrchní vrstvy, spodní prádlo by mělo být bezpečné. Všechno svlečené oblečení dejte do plastového pytle a zavažte ho. Pak ho umístěte co nejdál do jte.

Pokud máte k dispozici vodu, co nejlépe se umyjte, za pomoci mýdla a šamponu (kondicionéru se však vyhněte, ten má opačný výsledek). Omyjte si obličej, včetně řas a obočí, vypláchněte si uši a vysmrkejte se. Cílem je odstranit co nejvíce radioaktivního materiálu, co to jde.

Voda a jídlo

Pro vaše přežití je důležité najít pitnou vodu. Nejlepší šancí je voda v plastových lahvích. Pokud to však není možné, budete se muset spokojit s vodou z kohoutku, která pochází ze studní či zakrytých vodáren.

Pokud nedokážete najít zdroj čisté vody, musíte si ji vyfiltrovat sami. Vaření z vody radiaci nedostane. Ideální je několikanásobná filtrace skrze zeminu a kamínky, která odstraní 99 % radiace. Je však dobrý nápad převařit ji potom, abyste se zbavili jiných nečistot.

Bez jídla vydržíte déle, ale i tak je dobré zkusit se poohlédnout po něčem ve vaší blízkosti. V domech a sklepech často bývají zásoby. Nejlepší možnost jsou konzervované a jinak zabalené potraviny.

Jodid draselný

Pokud se vám nebo někomu z vašich známých krátce po výbuchu začne dělat špatně, znamená to, že došlo k ozáření. Nejbezpečnější je použít jodid draselný, který bývá v lékárničkách. Ten nasytí štítnou žlázu a ochrání ji před radiací. Štítná žláza je totiž vůči radiaci nejzranitelnější.

Ve chvíli, kdy do tří hodin po ozáření nezačnete zvracet, měli byste být v pořádku.

Další

Pokud se dostanete k rádiu, je dobrý nápad poslouchat, protože se můžete dozvědět, zda je bezpečné opustit úkryt nebo jestli je pomoc na cestě. Lidé v rizikových oblastech obvykle mají připravený kryt ve sklepě, kde mají dostatek zásob. S největší pravděpodobností však výbuch zasáhne v době, kdy se k němu nedostane.

Témata:  atomová bomba výbuchy jaderné zbraně zajímavosti

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy