Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaká nás čeká budoucnost? Umělá inteligence odpálí nukleární zbraně, bojí se vědci

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Podle analýzy prestižní agentury RAND hrozí s nástupem umělé inteligence zvýšené riziko atomové války. Umělá inteligence může zvrátit rovnováhu panující mezi nukleárními mocnostmi a malé mocnosti mohou získat zkreslené představy o své síle.

Nové, rychlejší, na více datech založené analýzy zpracované umělou inteligencí mohou státy přesvědčit, že jejich nukleární arzenál zastarává, je malý a k ničemu, což může vést k novým zbrojním závodům, varuje na základě výsledků analýzy server defenseone. Vedle toho by velitelé, kteří by v budoucnu využívali analýz a doporučení zpracovaných umělou inteligencí, která postrádá city a zkušenosti, mohli zahájit nukleární útok.

Po sérii válečných her a workshopů uspořádaných organizací RAND v loňském červnu přichází s tímto varováním. Při scénáři, kdy za silnou zemí A bude země B zaostávat, byť i v drobnostech, umělá inteligence doporučí zvýšit vlastní kapacity nebo dokonce zahájit preventivní úder na zemi A. Vzhledem k dostupnosti informací z otevřených zdrojů, pak vybere nejzranitelnější místa.

 Již dnes, varuje náčelník generálního štábu armády USA Paul Selva, má Rusko, Čína a KLDR pohyblivá zařízení na odpalování mezikontinentálních střel. Pokud by umělá inteligence vyhodnotila dobu jako vhodnou k útoku, minimálně u KLDR lze předpokládat, že by takový úder provedla. Spojené státy by poté měly 15 minut na spuštění obraných a odvetných opatření.

Pokud by americká umělá inteligence dokázala odhadnout pozice pohyblivých nosičů střel, KLDR by odpověděla výrobou dalších střel. Nebo by se jako Rusko mohla uchýlit k výrobě netradičních bojových prostředků, jako je nukleární torpédo Status 6. Nová ruská zbraň může zasáhnout nukleární zbraní města na pobřeží, přičemž je její úder stejně drtivý, jako mezikontinentální střelou.

Dnes je zatím podle RANDu nesmírně složité zjistit postavení protivníkových nosičů atomových zbraní. S nástupem nových technologií jako jsou rychle pracující umělé inteligence, satelitů s novou generací senzorů nebo nové generaci neviditelných dronů, které budou moci bez zpozorování pracovat nad územím protivníka, se toto může změnit. Leckterý stát by to poté mohlo napadnout provést preventivní úder. Pokud by se do analýz přístrojů vedle reálných dat ještě dostaly fake news a dezinformace protivníka, a umělá inteligence by je vyhodnotila jako reálné, je nebezpečí nukleární války. Proto je důležité více než kdy předtím jednat a udržovat světovou nukleární rovnováhu, uzavírá defenseone.    

Témata:  atomová bomba USA Severní Korea

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy