Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé stále častěji útočí náklaďáky. Jak takový útok přežít?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nejjednodušším způsobem, jak se nestát obětí terorismu, je vyhýbat se místům s vysokým počtem návštěvníků. Jenže ne vždy se vám to podaří. Možná máte práci v centru, nebo jste na dovolené s rodinou a chcete si projít nejzajímavější atrakce. Procházka nočním městem je zcela jistě romantická, ale chcete limitovat veškerý svůj čas jen na noční dobu, abyste se vyhnuli davům?

Najednou stojíte uprostřed zástupu a ozve se rána. Lidí křičí a utíkají, všude je chaos a vy vidíte, jak se proti vám rozjíždí dodávka. Nezáviděníhodná situace, kterou si v posledních letech prožilo spoustů lidí po celé Evropě. Máme zde pro vás několik tipů, který zvýší vaše šance na přežití.

1. Věnujte pozornost svému okolí

Nespoléhejte se na policii a bezpečností složky, že vás dokážou 100% ochránit a útok zastaví dřív, než k němu dojde. Nejlepší šance máte, když budete sami dávat pozor. Pokud jdete podél jednosměrné silnice, zkuste jít stranou, ze které uvidíte provoz proti vám. Nejrychleji zareagujete, pokud to uvidíte vše na vlastní oči. Pokud vás zastaví hluk a chaos někde za vámi, nemusíte mít dost času na reakci.

2. Chraňte se pomocí pouličních překážek

Máte-li na výběr, běžte po ulici, která má postavené blokády vozidel nebo zaparkovaná auta u obrubníků. Ulice lemovaná překážkami zabrání teroristovi vjezd na chodník, na kterém se pohybují lidé. Je pravda, že historickým ulicím nesluší řada zaparkovaných vozidel, ale bezpečnost nade vše.

3. Dávejte pozor na nebezpečná znamení

Nikoho nenavádíme, aby byl paranoidní, ale pokud se něco vymyká běžnému prostředí, měli byste být na pozoru. Cítíte neznámý zápach, nebo slyšíte podezřelý zvuk? Buďte obezřetní a ujistěte se, že je vše v pořádku. Během teroristických útoků mohou tyto vteřiny rozvážnosti zachránit lidský život.

4. Nespěchejte na pomoc raněným

I když to zní sobecky, tato zásada je pro vaše bezpečí důležitá. Po teroristických útocích vozidlem zůstávají na zemi ležet mrtví či ranění. Možná byste rádi pomohli, ale zkuste si nejdřív zodpovědět na pár otázek: Kde se momentálně nachází vozidlo? Je v bezpečné vzdálenosti? Byl útočník zneškodněn? Je zde více útočníků? Až se ujistíte, že je bezpečné se plně soustředit na pomoc raněným, pak můžete přestat věnovat pozornost okolí.

5. Dávejte pozor na hrozby, které mohou následovat

Bohužel ve spoustě případů se útočník nespokojí jen se sražením lidí. Měli byste být na pozoru, zda s auta nevyskočí další lidé se střelnými zbraněmi nebo noži. Nespoléhejte se na to, že teroristé budou pronásledovat dav, který se rozutekl na všechny strany. Velmi často se vrátí k ležícím obětem, aby "dokončili práci". Nepřibližujte se ani k dodávce. Nikdy nevíte, zda tam není nastražená bomba.

6. Vyhledejte útočiště

Schovejte se do budov nebo za robustními konstrukcemi, které auto neprorazí. Ovšem nezůstávejte v davu v místnosti příliš dlouho, pokud vám to nenakáže policie či jiné bezpečnostní složky. Budovy vás spolehlivě ochrání před autem, ale naopak jste zde zranitelní vůči ozbrojeným útočníkům. Vzpomeňte si na londýnský útok, kdy se lidé schovali do nejbližšího baru. Útočník s nožem prorazil skleněnou vitrínu a některé ubodal.

7. Nehrajte si na hrdinu

Rozhodně se nesnažte odzbrojit útočníka holýma rukama, ani se ho nesnažte sami pronásledovat. Chválíme lidi, kteří se snaží pomoci, ale mějte na paměti, že je to práce policistů, kteří přijedou na místo každou chvíli. Udržujte bezpečnou vzdálenost. Pokud teda nejste mistr světa v taekwoondu a nezneškodníte teroristu jednou ranou.

8. Nosíte-li u sebe zbraň, opatrně s ní

Tato situace je pro Českou republiku nepravděpodobná, ale ve státech jako je USA, kde je jednodušší sehnat zbrojní pas a spousta lidí nosí zbraň u sebe, by tento případ mohl být realistický. Jednak nepospíchejte s tasením zbraně z pouzdra. Mějte na paměti, že policisté zasáhnou velmi brzo, a pokud vás uvidí se zbraní v ruce a kolem spoustu mrtvých či zraněných, situace by pro vás nemusela dopadnout dobře.

Pokud však zbraň už tasíte, nejspíš vás napadne zastavit nebezpečné vozidlo. V tom případě vězte, že nemá cenu střílet na pneumatiky a tím doufat, že je zbrzdíte. Auto by se mohlo stát nezvladatelným a poranit ještě více lidí. Nejjednodušší je prostřelit čelní sklo a zneškodnit řidiče. Ale opravdu věříte, že se vám to podaří?

9. Střelná zbraň vs. nůž

Možná to zní bizarně, ale s holýma rukama je jednoduší přeprat člověka se zbraní než s nožem. Útočník, který drží bodnou zbraň, bude fyzicky schopný a s adrenalinem v krvi ho zastaví málokdo. U střelných zbraní se naskýtá možnost při dobíjení. Musíte být ovšem rychlí. Člověk, který používá střelnou zbraň je pravděpodobněji fyzicky slabší. Pokud si ovšem nejste jisti svou fyzickou zdatností, doporučujeme se držet jiných zásad.

10. Naučte se první pomoc

Učili vás to ve škole, ale vy jste nedávali moc pozor. Teď je chvíle si první pomoc připomenout. Bude se vám hodit, i když nebudete svědky teroristického útoku. Pamatujte, že poskytnout první pomoc je v rámci svých schopností a sil povinen každý občan České republiky, pokud tím neohrozí svoje zdraví či život.

Kromě základních zásad se rovnou naučte, jak ošetřit střelné a bodné rány.

11. Bonus: Když vše ostatní selže

Auto je skoro u vás, není kam utéct. Co teď? Zní to možná šíleně, ale lehněte si na zem a doufejte. Teroristé obecně preferují větší dodávky, které je těžké zastavit a můžou tak způsobit co nejvíce škod. Tyto vozy mívají větší kola a jsou tak výše nad zemí než osobní automobily. Pokud nemáte čas na útěk nebo žádné místo k úkrytu, nejlepší možností je položit se na zem co nejblíže ke středu vozidla (pryč od kol) a co nejvíce se vyrovnat. Jedná se o zoufalý pohyb, když už žádnou další možnost nemáte, ale pokud máte štěstí a vozidlo má dostatečnou výšku, je zde možnost, že nad vámi projede bez kontaktu.

Témata:  terorismus lidé města

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy