reklama

1. Fort Knox v USA

Asi není pro nikoho překvapením, když se na seznamu objeví několik míst z USA. Spojené státy nejspíš předčí jakoukoliv zemi co se počtu přísně ztřežených objektů týče. Právě izolovanost těchto budov nahrává hlavně konspiračním teoriím. Fort Knox ale (nejspíš) žádné mimozemské ostatky neukrývá, naopak uchovává kromě velkého množství zlata taky historické dokumenty jako je Deklarace nezávislosti. Budovu kromě silných zdí střeží taky non-stop ozbrojená armáda připravená k okamžité palbě vetřelců. Platí za jednu z nejbezpečnějších úkrytů na svět, že je zde uložená i anglická Magna charta libertatum.

2. HavenCo nedaleko Velké Británie

Nedobytný ráj pro důvěrná data sídlil od roku 2000 v nedobytné stavbě, která za druhé světové války sloužil jako defenzivní pevnost. K námořnímu hradišti obklopené mořem se nelze přiblížit, aniž by vás už z dálky někdo zpozoroval. Oficiální měli přístup dovolený jen zaměstnanci, investoři nebo britská královská rodina. Jenomže v roce 2008 byla činnost HavenCo v tichosti ukončená. Jaká data zde byla uložená a proč pevnost uzavřeli bez vysvětlení se neví dodnes.

3. Area 51 v Nevadě, USA

Někteří lidé by dali ruku do ohně za to, že v Area 51 jsou důkazy po mimozemské existenci. Oblast zpopularizovaná hlavně díky konspiračním teoriím a lovcům UFO je neustále hlídaná zevnitř i zvenčí, přelet nad objekty je zakázán a kilometrové pustiny kolem dokola projíždějí obrněná auta. K čemu pevnost vlastně slouží, nebylo veřejnosti nikdy odkryto. Z historických faktů lze usoudit, že zde probíhal výzkum letadel a možná i vesmírných raket, což pravděpodobně vedlo ke slavným fámám o UFO. Jak si někteří lidé mylně vykládají, Area 51 nebyla nikdy tajnou vojenskou základnou, za to rozhodně patří k nejlépe střeženým a zahaleným tajemstvím.

4. Air Force One

Kde je prezident USA nejvíc v bezpečí? V neustále hlídaném Bílem domě to není, ale když právě cestuje po světě. Air Force One je známá jako pohyblivá nedobytná pevnost s přísným bezpečnostím systémem, který má zaručit bezpečí a pohodu prezidentovi USA a jeho posádce. Mimo přepravu zajišťuje letadlo taky prostor k důležitým jednáním v luxusně zařízené konferenční místnosti a kromě osob se zde převážejí i zásadní státní dokumenty.

5. The 1960's Bar ve Velké Británii

Říkáte si, proč by měl být vstup do baru hlídaný? Ten v protiatomovém krytu v komplexu Burlington je totiž speciální a nikdy nebyl uveden do provozu. Britové za studené války neponechali nic náhodě a proti možné jaderné zkáze se obrnili vybudováním krytu, které může naráz pojmout až 4000 lidí - převážně vládních činitelů a měl by být schopen je uživit na tři měsíce. Součástí komplexu byl i vkusně zařízený bar v oblíbeným stylu 60. let. Jakoby Britové tušili, že tohle bude nejspíš nejvíc zaneprázdněná část úkrytu v době války.

6. Tajné vatikánské archivy

Jakoby historie jednoho z největších náboženství na světě nebyla už tak opředená tajemstvím, vatikánské archivy možná znají odpověď na mnoho hádanek, ale i mnoho otázek by se objevilo v případě, že by někdy došlo k odtajnění všech dokumentů. Záhada kolem archivů už přilákala nejednoho lovce senzací, ale inspirovala i mnoho uměleckých děl. Zvěsti říkají, že zde Vatikán ukrývá evangelia, která jsou v rozporu s Biblí, ale i plány na ovládnutí celého světa.

7. Mormonský archiv v Granite Mt.

Jestliže se vám zdá, že o náboženství se ví kde co, pak jste ještě neslyšeli o střeženém archivu Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, známým taky jako Mormonská církev. Trezory ukryté přímo v žulovém pohoří jsou vybaveny přístroji, které udržují optimální ovzduší pro skladování archivu. Uložené jsou zde prý až 3 miliardy záznamů o rodiné genealogii příslušníků církve. Proč rodopisy potřebují tolik ochrany však nikdo netuší.

8. Íránské zásoby státního zlata

Co dělá trezor, který skrývá iránskou zlatou rezervu, neproniknutelným, je, že nikdo nemůže s jistotou říct, kde se nachází. Předpokládá se, že je umístěn buď v Imperial Treasury, nebo v Íránské centrální bance, ale nic tvrzení ještě nepotvrdilo. Írán tajně převezl zlato z Evropy, aby se vyhnul "finančnímu tlaku" z USA a Velké Británie. Nyní, když jsou rezervy zpátky uvnitř iránských hranic, je jejich umístění nedohledatelné.

9. Iron Mountain v USA

O švýcarských trezorech se říká mnohé, také to, že jsou nejbezpečnější na světě. Směle jim však může sekundovat Iron Mountain. Jedná se o vápencový důl 200 metrů hluboko pod zemí a útočiště zde nalezla původní fotografie Einsteina, kde pozuje s vyplazeným jazykem, ale i Edisonův patent na žárovku. Největším nájemníkem trezorů je americká vláda, ale své cennosti jsem uložili třeba i Warner Brothers, the Smithsonian Institution a Corbis. Nachází se zde i datové centrum několika největších společností v USA a nutno dodat, že ostraha je více než přísná.

10. Špicberské globální úložiště semen

Tisíce atisíce semen po celém světě je uloženo ve speciálním zařízení v podzemní jeskyni na norském souostroví Špicberky. Semena jsou zde uložena v obřích ledových halách zabalená do černých krabiček v podmínkách, která jim mají zajistit přežití na stovky let. Možná se divíte, proč se tolik investuje do střežení semen, která nikdo ukrást nechce? Zařízení zde poklady nechrání před lidmi, nýbrž je útočištěm v době globální krize včetně přírodních pohrom. Lokalita byla totiž vybrána pečlivě: je zde tektonická stabilita a tedy žádné nebezpečí zemětřesení, nadmořská výška zajišťující, že úložiště nebude zatopeno, ani kdyby všechen sníh na pólech roztál.

11. Banholf a Wikileaks ve Stockholmu

100 metrů pod ulicemi švédského hlavního města se nachází starý protiatomový bunkr, kterému mohou datové banky na světě jen závidět. Možná právě proto zde má dnes úkryt firma Banholf, švédský internetový poskytovatel, a nalézt zde můžeme servery stránky Wikileaks. Za ocelovými dveřmi jsou zde schovány nejdůležitější počítače společnosti a záložní generátory by je v případě zkázy udržely při životě celé týdny. Informace mají vždy svou vysokou cenu.