Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na špatně uvařenou rýži. Může vám jít o zdraví

Rýže, ilustrační foto
Rýže, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu závažných problémů včetně srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny.

Vědci varují, že miliony lidí po celém světě se vystavují nebezpečí tím, že nesprávně vaří rýži. Nedávné experimenty totiž ukazují, že nejběžnější způsob vaření rýže – tedy prosté vaření, dokud se voda nevypaří - může vystavit ty, kteří ji jedí, nebezpečí.

Takto upravená ráže totiž může obsahovat stopy jedovatého arsenu, kterým je rýže kontaminována v důsledku používání průmyslových toxinů a pesticidů.

Tato chemická látka bývá spojována s řadou zdravotních problémů včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny, stejně jako s problémy s vývojem. I když se obecně předpokládá, že stopy arsenu zmizí, pokud se rýže uvaří, odborníci nyní varují, že se tak stane pouze tehdy, když je rýže namočené přes noc ve vodě.

Andy Meharg, profesor biologických věd na Queens University v Belfastu, testoval pro pořad BBC „Věřte mi, já jsem doktor“ tři způsoby vaření rýže aby zjistil, zda způsob přípravy tohoto pokrmu může změnit množství arsenu v jídle.

Při prvním způsobu profesor Meharg použil k jejímu uvaření poměr dvou dílů vody na jeden díl rýže, kdy se voda v průběhu vaření vypařila – tedy běžně užívanou metodu. V takto uvařené rýži objevil největší množství arsenu.

Naproti tomu, když použil pět dílů vody na jeden díl rýže a přebytečnou vodu vylil, byla hladina arsenu téměř o polovinu nižší. Při třetím způsobu, kdy byla rýže namočená přes noc, klesly hladiny toxinu o 80 procent.

Nejbezpečnější způsob vaření rýže proto je namočit ji přes noc, poté propláchnout, dokud voda není čirá, a pak ji vařit v hrnci s poměrem pět dílů vody na jeden díl rýže.

Podle výzkumu kanálu Channel 4 a Institutu pro bezpečnost potravin ve světě asi 58 procent výrobků z rýže ve Velké Británii obsahuje příliš velké množství arsenu.

Témata:  potraviny jídlo mikrovlnka, jídlo, potraviny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy