Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alobal může ohrozit vaše zdraví, varují vědci

Alobal - oblíbená pomůcka kuchařů skrývá nebezpečí
Alobal - oblíbená pomůcka kuchařů skrývá nebezpečí
Foto: Pixabay

Příprava pokrmů v alobalu patří mezi oblíbené způsoby vaření – ať už jde o maso, zeleninu, nebo dokonce ovoce. Výzkum vědců z egyptské univerzity Ajn Šams pod vedením profesorky Ghada Bassioniové, která stojí v čele tamější katedry chemie, ale varuje, že tento postup pro lidi představuje zdravotní rizika.

Bassionová podle serveru The Conversation varuje, že hliník, který alobal tvoří, během přípravy jídla vyluhuje do potravin, což může představovat zdravotní riziko. To je podle ní nejvyšší při přípravě kyselých nebo ostrých jídel při vysokých teplotách.

Problematická tak podle ní je zejména příprava pokrmů s citronovou nebo rajčatovou šťávou. „Cokoliv kyselého spouští obzvláště agresivní proces, který rozpouští vrstvy hliníku do jídla," upozorňuje Bassionová.

Uvádí, že lidské tělo je schopné určité množství hliníku vyloučit a konzumace 40 mg na kilogram váhy představuje bezpečnou míru příjmu hliníku.

„Ale většina lidí je vystavena a požívá mnohem větší množství, než je tato bezpečná hranice. Hliník je přítomen v kukuřici, žlutém sýru, soli, bylinách, koření a čajích. Používá se v kuchyňském nádobí i farmakologických přípravcích, jako jsou například antacida a antiperspiranty," varuje Bassionová.

Dále uvádí, že dopady hliníku na lidské zdraví se teprve zkoumají, ale předběžné výzkumy například naznačují možnou spojitost s Alzheimerovou chorobou.

Další problémy může vysoká konzumace hliníku představovat pro pacienty s onemocněním kostí nebo ledvin. Jak podotýká, byla také objevena spojitost se sníženou tvorbou mozkových buněk.

Na závěr dodává, že balení již studených potravin do alobalu problém představuje pouze v případě, že je v něm ponecháno po dlouhou dobu. I zde pak platí její dřívější varování ohledně ingrediencí.

Témata:  jídlo recepty a vaření potraviny

Související

Aktuálně se děje

22. února 2025 13:02

Daňové přiznání za rok 2024: Do kdy jej podat a jak jej zaplatit?

Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob je povinností pro každou fyzickou osobu, která má daňovou povinnost v České republice, a to jak pro rezidenty, tak pro nerezidenty, přičemž u nerezidentů se vztahuje pouze na příjmy plynoucí ze zdrojů v ČR. Při podávání přiznání musíte zahrnout všechny příjmy, s výjimkou těch, které jsou od daně osvobozené, nebo těch, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy