reklama

Bassionová podle serveru The Conversation varuje, že hliník, který alobal tvoří, během přípravy jídla vyluhuje do potravin, což může představovat zdravotní riziko. To je podle ní nejvyšší při přípravě kyselých nebo ostrých jídel při vysokých teplotách.

Problematická tak podle ní je zejména příprava pokrmů s citronovou nebo rajčatovou šťávou. „Cokoliv kyselého spouští obzvláště agresivní proces, který rozpouští vrstvy hliníku do jídla," upozorňuje Bassionová.

Uvádí, že lidské tělo je schopné určité množství hliníku vyloučit a konzumace 40 mg na kilogram váhy představuje bezpečnou míru příjmu hliníku.

„Ale většina lidí je vystavena a požívá mnohem větší množství, než je tato bezpečná hranice. Hliník je přítomen v kukuřici, žlutém sýru, soli, bylinách, koření a čajích. Používá se v kuchyňském nádobí i farmakologických přípravcích, jako jsou například antacida a antiperspiranty," varuje Bassionová.

Dále uvádí, že dopady hliníku na lidské zdraví se teprve zkoumají, ale předběžné výzkumy například naznačují možnou spojitost s Alzheimerovou chorobou.

Další problémy může vysoká konzumace hliníku představovat pro pacienty s onemocněním kostí nebo ledvin. Jak podotýká, byla také objevena spojitost se sníženou tvorbou mozkových buněk.

Na závěr dodává, že balení již studených potravin do alobalu problém představuje pouze v případě, že je v něm ponecháno po dlouhou dobu. I zde pak platí její dřívější varování ohledně ingrediencí.