Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak bojovat s rakovinou? Lékaři to naše tělo naučí

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy schválily léčbu, která přepíše imunitní systém tak, aby sám napadal zhoubné rakovinné buňky pacienta. Vědci vítají rozhodnutí vlády a říkají, že se jedná o historický účinek. Léčba je totiž úspěšná až 83 procent pacientů s rakovinou krve.

Společnost Novartis, která léčbu vyvinula, si momentálně účtuje 475 tisíc dolarů za pacienta. Injekce jsou totiž vyráběné lidem na míru na rozdíl třeba od chemoterapie. Metodě se říká CAR-T a jedná se o to, že vám lékaři odeberou bílé krvinky. Ty se následně přeprogramují tak, aby vyhledávaly zhoubné látky a sami je ničily. Poté se vrátí zpět do těla pacienta. Jakmile krvinka naleznou cíl, okamžitě se začnou rapidně množit.

"Vstupujeme do nové éry lékařství, kdy jsme schopni přepsat lidské tělo tak, aby si samo poradilo s nemocemi," řekl Scott Gottlieb z Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, který léčbu schválil. Lékaři věří v budoucnost genetické modifikace a buněčných terapií. Podle nich mohou zcela vyléčit nemoci, se kterými si dnes neumíme poradit.

Terapie bude dostupná pod názvem Kymriah a funguje obzvlášť dobře na leukemii. Většině pacientům je nejdříve naordinována klasická léčba, která pokud selže, je jim pak nabídnutá nová metoda. Doktor Stephan Grupp ze skupina, která poprvé použila Kymriah u dítěte, řekl, že to bylo pozoruhodné. "Pacient umíral, ale nyní je zdravý a už pět let bez příznaků."

Léčbu zatím podstoupilo 63 pacientu a u 83 procent z nich bylo zpozorováno výrazné zlepšení již během prvních tří měsíců. Nicméně i nová terapie přichází s riskantními vedlejšími účinky. Nemocní můžou propadnout syndromu uvolňování cytokinů z rychlé proliferace buněk CAR-T v těle.

Nová technologie funguje dobře na rakovinu v krvi, ale méně uspokojivé jsou výsledky z léčby "pevných" nádorů, jako je třeba rakovina plic. Onkologové však věří, že vývoj je teprve na počátku a další výzkum zefektivní léčbu všech druhů rakoviny.

Témata:  rakovina léčba imunita lékaři

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy