Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opravdu jsou slazené nápoje pro tělo škodlivé?

Nápoj, ilustrační foto
Nápoj, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Čas od času navštíví rychlé občerstvení téměř každý z nás. K hamburgeru si koupíme kolu nebo jiný slazený nápoj. Nebo v restauraci pořádný steak zapijeme slaďounkou limonádou. Podle vědců je to ale to nejhorší, co v danou chvíli můžeme udělat.

Všichni víme, že pití velkého množství sladkých nápojů není dobré pro naši linii, zuby a zdraví celé řady vnitřních orgánů. Nový výzkum však naznačuje, že sladké nápoje také mění způsob, jakým naše tělo rozkládá jídlo, píše server IFL Science.

Vědci varují, že pití slazených nápojů po jídle, které obsahuje velké množství bílkovin, snižuje metabolickou účinnost, což může vést k tomu, že tělo ukládá více tuku. Uvádí to nová studie zveřejněná v časopise BMC Nutrition.

Studie ministerstva zemědělství USA (USDA) zjistila, že sladké nápoje v kombinaci s jídlem snižují oxidaci tuků, tedy spalování tuků za účelem uvolnění energie, o přibližně 8 procent. Pokud toto jídlo obsahuje 15 procent bílkovin, slazený nápoj snížil oxidaci tuku v průměru o 7,2 gramu. Pokud mělo jídlo 30 procent bílkovin, oxidace tuků se snížila průměrně o 12,6 gramů.

„Byli jsme překvapeni dopadem, jaký měly nápoje slazené cukrem na metabolismus, když byly zkombinovány s vyššími bílkovinami," uvedla vedoucí studie Shanon Caspersonová z Výzkumného střediska pro výživu člověka Grand Forks USDA-Agricultural Research Service. „Tato kombinace také zvýšila touhu studovaných jedinců jíst slané a slané pokrmy po čtyřech hodinách po jídle,“ poukazuje na další problémy.

„Zjistili jsme, že asi třetina dodatečných kalorií poskytovaných cukrem ze slazených nápojů nebyla spotřebována, metabolismus tuků byl snížen a tělo z jídla přijalo méně energie," dodala Caspersonová. „Tato snížená metabolická účinnost může přimět tělo k ukládání více tuku,“ dodala.

Vědci v rámci studie zkoumali 27 zdravých dospělých, kteří měli v průměru 23 let, a studovali je ve dvou 24hodinových obdobích. Testovaní strávili 24 hodin v kalorimetrické místnosti, kde byl měřen jejich pohyb, kyslík, oxid uhličitý, teplota a tlak, aby vědci mohli určili jejich výdej energie a metabolismus. Při první z návštěv dostali snídani a oběd obsahující 15 procent bílkovin, při druhé návštěvě pak dvě další jídla se 30 procenty proteinů.

„Naše zjištění naznačují, že pít cukrem oslazený nápoj spolu s jídlem ovlivňuje na obě strany rovnice energetické bilance," uvedli vědci. „Na straně příjmu dodatečná energie z nápoje nezpůsobila, že se lidé cítili více sytí. Na straně výdajů nebyly další kalorie vyčerpány a oxidace tuku byla snížena. Výsledky poskytují další pohled na potenciální úlohu slazených nápojů - největšího jediného zdroje cukru v americké stravě - v přírůstku hmotnosti a obezitě,“ dodávají výzkumníci.

Témata:  nápoje vědci zdraví

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy