Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Virus Zika může lidstvu prospět. Vědci zjistili, jak jej využít

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Lidé vnímají virus Zika jako strašnou věc, která je nebezpečná pro celý svět. Ve skutečnosti by se tento virus mohl hodit v boji s mozkovou rakovinou. Je tedy možné, že Zika bude ještě užitečná.

Nová studie ukázala, že je Zika schopná zabít nejobvyklejší buňky gliomu mozku. Ten ročně napadá 12 000 Američanů a pacienti většinou zemřou před tím, než s rakovinou žijí dva roky. Jedná se také o tumor, který je notoricky těžký léčit.

Zika napadá kmenové buňky v mozku. Mozek dospělých těchto buněk nemá tolik, proto jim Zika tolik neubližuje. Malé děti mají těchto buněk naopak hodně, proto je pro ně Zika mnohem více nebezpečná. U nenarozených plodů může způsobit nedostatečný vývin mozku.

Nicméně výzkumníci z Washington University School of Medicine in St. Louis a University of California San Diego School of Medicine zjistili, že nemoc může ve skutečnosti našemu zdraví prospět. Své výsledky zveřejnili v medicínském časopisu Journal of Experimental Medicine.

„Zdá se, že existuje dobrá strana této nemoci. Virus by mohl být využit, aby napadal rostoucí nádory,“ uvedl Michael Diamond, spoluautor studie, pro BBC News. Virus zabíjí buňky gliomu, se kterými se radioterapie, chemoterapie i operace nedokážou vyrovnat.

Po léčbě mohou tyto buňky znovu růst, rozdělovat se a vytvářet nové rakoviny a nové nádory. Tam se hodí Zika. Protože Zika napadá kmenové buňky, je možné ji využít k napadání buňky působící rakovinu v mozku.

Výzkumníci v laboratoři nakazili mozkovou tkáň napadenou rakovinou virem Zika a zjistili, že úspěšně zabila rakovinné buňky. Když tento pokus zopakovali se zdravou tkání, Zika ji nenapadla. Zdá se, že virus napadá raději kmenové buňky tumoru místo ne-kmenové buňky rakoviny a zdravé buňky.

Živé myši s tumory dostaly injekci Ziky nebo placeba. Ty se Zikou přežily o hodně déle než ty s placebem.

V kombinaci s chemoterapií by se Zika mohla využívat k vytvoření unikátní léčby gliomu. Radiace chemoterapie je dobrá k likvidaci již existujících tumorových buněk, ale ne tak dobrá na zabíjení kmenových buněk. Tam se hodí Zika, která by mohla tento problém zcela vyřešit.

Ale není Zika nebezpečná? Výzkumníci ji už upravují, aby byl virus bezpečný pro užití. Již oslabili jeho schopnost napadat imunní obrany těla, takže by neměla růst ve zdravých buňkách. Rakovinné buňky mají slabou obranu, takže s nimi Zika nemá problém.

Témata:  zdraví rakovina virus Zika lékaři

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy