Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Věčný život? Vědci zřejmě brzy dokáží znovu probudit mrtvé

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Představa, že lékaři dokáží zpět přivést k životu mrtvé, zatím zní jako vědecká fikce. Jenže už brzy by se tato pro někoho šílená teorie mohla stát realitou. Uvádí to server Medical Daily.

Během posledních několika desetiletí došlo k takovým pokrokům, že lékaři dokáží držet lidí naživu pomocí pokročilých chirurgických postupů, transplantací orgánů, mechanických ventilátorů a dokonce i záchránit srdce, které se už jednou zastavilo. A pokud jde o zraněný mozek, terapie kmenovými buňkami vykazuje slibné výsledky, podle kterých bude jednou možné přivést mozek zpět k životu, píše server.

Vanessa Hillová, která se zabývá psychologií, neurovědou a lidským chováním, vysvětluje, že mozek se skládá z bilionů spojení, na nichž závisí náš život. Pokud srdce přestane na několik minut pumpovat krev, mozek upadne do stavu šílenství, některé neurony vyhladoví k smrti a jiné doslova bojují o život. Neurotransmitery ve vysokých koncentracích zahltí neurony, což vede k nekontrolovatelným elektrickým změnám v mozku, a to způsobí, že se hromadí toxické chemikálie, které propálí díry v membránách neuronů, popisuje Hillová.

Všechny tyto události vedou ke smrti buněk. Neurony začnou umírat jeden po druhém, dokud mozek nepřestane fungovat úplně. Vědci však zjistili, že mozek má malý rezervoár kmenových buněk, které mohou vytvářet nové neurony, píše server. Vědci se domnívají, že tyto buňky mohou být přeměněny na nové neurony, které opravují poškozené tkáně mozku. Teoreticky také popsali možnost injekčního vpravení neurálních kmenových buněk do mozku pacienta. Takže pokud bude možné nahradit mrtvé neurony, mělo by být teoreticky možné vzkřísit pomocí terapie kmenovými buňkami osobu, která právě zemřela.

Předchozí výzkum ukázal, že je možné vypěstovat kmenové buňky v mozku myší a pomáhat jim dorůst do plně fungujících neuronů, které vytvářejí spojení se svými sousedy. V budoucnosti by tyto metody mohly být použity k opravě mozků poškozených mrtvicí. V současné době probíhá několik studií zabývající se transplantací nových neuronů do mozku lidí s Parkinsonovou chorobou.

Společnost Bioquark z Philadelphie doufá, že již brzy bude moci využít kmenové buňky na zvrácení smrti tím, že je vstříkne do míchy lidí, kteří mají klinicky mrtvý mozek. Pacienti také dostanou injekcí proteinovou směs, podstoupí elektrickou stimulaci nervů a laserovou terapii zamířenou na mozek. Konečným cílem expertů je vyvolat růst nových neuronů a podnítit je k vzájemnému propojení, které může potenciálně přivést mozek zpět k životu, píše server.

Tento koktejl molekul, který povzbudí růst neuronů, by mohl navíc prý mohl v budoucnosti existovat ve formě pilulky. Koncept ale zároveň vyvolává spoustu otázek. Budeme jinou osobou, pokud se zcela nové neurony spojí jinak? A kolik buněk může být nahrazeno, aniž by se dotyčný stal zcela jinou osobou?

Témata:  mozek vědci zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy