Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete předejít nemocím srdce? Pohyb nestačí,drzte se těchto zásad

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Pixmac

Řím - Prevencí kardiovaskulárních chorob není jen pohyb a zdravá strava. Studie, kterou provedla Aston Medical School v Birminghamu, zdůrazňuje i psychosociání vlivy.

Její autoři sledovali téměř milion pacientů, které rozdělili na provdané a ženaté, na žijící o samotě, na rozvedené a na vdovy a vdovce. Píše o tom italský list Corriere della Sera.

Za prvé - je lépe žít v manželství než sám

Manželství může prodloužit život nejen osobě, která už měla srdeční příhodu, ale i tomu, kdo trpí významnými rizikovými faktory, jako je vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak a cukrovka. Pacienti, které postihl infarkt a kteří žijí v manželství, měli o 14 procent větší naději na přežití než pacienti žijící o samotě.

Za druhé - ten, kdo dosáhl vyššího vzdělání, žije déle

Vzdělání nejen dává příležitost najít si lepší práci, ale také pomáhá chránit zdraví vlastního srdce. Studie publikovaná na stránkách British Medical Journal ukazuje, že ten, kdo ukončí vysokoškolské vzdělání, má o třetinu nižší riziko, že onemocní kardiovaskulárními chorobami než ten, kdo skončil studium o 3,6 roku dříve.

Podle autorů studie, vědců z londýnské univerzity UCL, Lausannské a Oxfordské univerzity, je zřejmé, že ten, kdo má předpoklady ke studiu, je méně náchylný začít s kouřením, má nižší index tělesné hmotnosti (BMI) a normální úroveň tuků v krvi, tedy má méně rizikových faktorů.

Za třetí - špatný spánek nedělá srdci dobře

Japonská studie, realizovaná na téměř 13.000 osobách, spojuje poruchy spánku se dvěma chorobami, a to s ischemickou kardiomyopatií a cévní mozkovou příhodou. "Poruchy spánku zahrnují problémy s usínáním a časté noční buzení, jakož i to, když spánek trvá příliš krátce nebo příliš dlouze," říká hlavní autor studie Nobuo Sasaki, jehož citoval italský deník Corriere della Sera. Podle studie jsou poruchy spánku jedenapůlkrát častější u těch lidí, kteří trpí ischemickou kardiomyopatií. Dobrý spánek je tedy prevencí před kardiovaskulárními chorobami.

Za čtvrté - svůj význam zde má i káva

Ukázal to výzkum provedený na 20.000 osobách žijících ve Středomoří. Tam se pije káva více než v jiných zemích. Ukázalo se, že lidé, kteří pijí nejméně čtyři šálky kávy denně, mají o 64 procent nižší riziko úmrtí na jakoukoli chorobu, včetně kardiovaskulárních, než ti, kdo kávu nepijí. A s každým druhým šálkem kávy navíc tento příznivý účinek sílí, zvláště u těch osob, které překročily pětačtyřicátý rok.

Za páté - srdce nemá rádo sůl

Svědčí o tom finská studie, která se týkala 4630 osob sledovaných po dobu 12 let. "Osoby, které konzumují více než 13,7 gramu soli za den mají dvakrát vyšší riziko selhání srdce než ti, kteří konzumují méně než 6,8 gramu," uvedl Pekka Jousilahti z finského Národního ústavu zdraví v Helsinkách. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje nejvýše pět gramů za den. Fyziologická potřeba je dva až tři gramy za den.

Za šesté - čokoláda

Nejlépe taková, která obsahuje olivový olej a červené jablko Panaia, starobylý italský druh podzimních jablek. Italští vědci z univerzity v Pise zkoumali účinky čokolády s přídavkem olivového oleje a jablek, především odrůdy Panaia, na osobách s nejméně třemi rizikovými faktory: kouřením, vysokým cholesterolem a vysokým krevním tlakem. Zvláště hodnotili vývoj aterosklerózy, která je příčinou kardiovaskulárních nemocí. Z výzkumu nejlépe vyšla čokoláda s olivovým olejem.

Témata:  zdraví manželství vzdělání

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy