Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Imunita vůči bolesti a zrychlené léčení? Tyto nemoci vám přivodí superschopnosti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Věděli jste, že vám některé nemoci mohou dát „superschopnosti“, díky kterým se můžete podobat nejen komiksovým hrdinům? Ale neradujte se předčasně, ve většině případů není vůbec o co stát. Server whatculture.com přináší přehled zajímavých onemocnění a syndromů, díky kterým člověk dokáže neuvěřitelné věci.

Většina z nás diagnózu jakéhokoli druhu onemocnění nepovažuje za dobrou zprávu. Okamžitě přemýšlíme o všech nevýhodách a vedlejších účincích, s nimiž budeme muset žít někdy až do konce života. V některých vzácných případech však existují nemoci, které poskytují překvapující výhody, jenž mohou být dokonce považovány za mimořádné. Existují totiž nemoci, které vám v podstatě dají superschopnosti. Z velké části jsou tato vzácná a tajemná onemocnění jak požehnáním, tak kletbou.

Hypertymestický syndrom - dá vám super paměť

Hypertymie je extrémně vzácné onemocnění, které vám vylepší paměť. Lidé, kteří ji mají, si mohou okamžitě vybavit všechny vzpomínky bez vědomé snahy. Je důležité si uvědomit, že to funguje pouze pro vzpomínky, které jsou pro člověka smysluplné, proto se říká, že nemoc podporuje autobiografickou paměť. Lidé s hypertymií si vzpomínají na vše, co se jim stalo, o čem četli, co slyšeli - a to vše do nejmenších detailů.

Taková moc má však i významné nedostatky. Dokážete si představit, jaké by bylo vzpomínat si na každou jednotlivou událost, která se vám stala? Tedy nejen na příjemné okamžiky, ale i na úmrtí blízkých, neúspěchy či zranění. Výzkumníci také zjistili, že lidé s touto chorobou jsou často fixovaní na minulost, protože se neustále vracejí je starým vzpomínkám.

Hypertrofie svalů související s myostatinem (myotonická hypertrofie) - dává vám super sílu

Jde o vzácný stav, který vyplývá z mutace v genu MSTN. Je charakterizován snížením tělesného tuku a zvýšením velikosti kostních svalů. Dotčené osoby mají ve svém těle až dvojnásobek obvyklého množství svalové hmoty. Také mají tendenci mít zvýšenou svalovou sílu 

Tato nemoc je pro vědce do značné míry stále záhadou, na světě totiž existuje jen velmi málo známých případů. Nejsou známy žádné zdravotní problémy spojené s tímto stavem. U lidí, kteří chodobou trpí, byl zjištěn normální intelekt a žádné známky škodlivých vedlejších účinků. Je však důležité si uvědomit, že to se může změnit, když se objeví více zdokumentovaných případů. Ve většině případů se zdá, že mutace je dědičná.

Vrozená analgezie - způsobuje, že jste neschopní cítit bolest

Toto onemocnění způsobuje, že lidé nemohou cítit bolest. Ve skutečnosti se většina těchto případů týká lidí, kteří nikdy necítili bolest. Mohou cítit jiné podněty, jako je lidský dotek, a nezdá se, že by nemoc ovlivnila jejich inteligenci nebo vnější vzhled. Na první pohled může být tato nemoc považována za úžasný přínos, neboť jsou lidé díky ní schopni vydržet věci jako mučení a fyzické traumata. Navíc by se tato vlastnost dobře hodila například vojákům.

Jenže bez bolesti může být život velmi nebezpečný. Existují určité zřejmé důsledky této nemoci – například děti, které mají tento stav, ale nevědí o tom, si mohou vážně poškodit tělo. Bez bolesti existuje větší pravděpodobnost, že u nemocných nebude odhaleno vnitřní krvácení a jiné smrtelné vady. Přestože je choroba vzácná, existuje jedno místo, kde tomu tak není. Ve vesnici ve Švédsku bylo hlášeno více než 40 případů. Je tedy vysoce pravděpodobné, že i tato choroba je dědičná.

Syndrom kamenného muže - okamžitě uzdravuje tělo

Syndrom kamenného člověka, neboli Fibrodysplasia Ossificans Progressiva, je vzácné onemocnění, který způsobuje, že se tělo léčí samo. Lidé s tímto syndromem se uzdravují mnohem rychleji, protože tkáň se začne sama opravovat spontánně ihned po poškození. Myslíte si, že taková nemoc by vám dala schopnosti podobné Wolverinovi? Ve skutečnosti byste spíše vypadali jako The Thing z Fantastické čtyřky.

Nemocní mají vrozenou deformaci palců u nohou a opakované epizody otoků měkkých tkání. Mutace tělesných opravných mechanismů způsobuje osifikaci poškozených pojivových tkání (včetně svalů, šlach a vazů) – jinými slovy, vaše tělo se začne měnit v kámen. V mnoha případech po úrazu dochází k trvalému ztuhnutí kloubů. Ukázalo se, že chirurgické odstraňování přebytečných kosterních výrůstků způsobuje další růst kostí. Celosvětově existuje přes 700 potvrzených případů, nemoc zasahuje zhruba jednoho ze 2 milionů lidí.

Syndrom savanta (učence) – udělá z vás génia

Tento syndrom je charakteristický abnormální pamětí a schopností poznávat věci. Je znám díky hollywoodským trhákům jako je Rain Man a Čistá duše. Syndrom učence se vyskytuje zejména u osob s poruchami autistického spektra nebo osob po poranění mozku. Člověk si díky němu může zapamatovat obrovské množství dat téměř bez námahy. Předpokládá se, že na světě je jen hrstka lidí, kteří jsou savanty (pravděpodobně jich je méně než 50). Tito jedinci jsou nesmírně talentovaní v určitých oblastech – například v matematice, hudbě nebo umění. 

Savanti často říkají, že mohou „vidět" zvuky. To může znít absurdně, ale dává to smysl, když zvážíte některá díla pravděpodobných savantů naší historie, včetně Beethovena. I když byl hluchý, byl schopný produkovat téměř bezchybné hudební kompozice, což ukazuje na známky tohoto syndromu. Bohužel je ale syndrom často spojován s autismem a jinými poruchami chování. Lidé, kteří jim trpí, jsou extrémně inteligentní, ale mohou být také velmi antisociální a mají potíže s porozuměním základních lidských pojmů a určování priorit.

Terciární neurosyfilie - syfilis, který vás změní v génia

Neléčený syfilis ničí tělo. V terciární fázi může způsobit strašné vedlejší účinky jako je paralýza, slepota, demence, záchvaty, třes a řadu dalších komplikací. Už dlouho se ale má také za to, že terciární neurosyfilie může ve skutečnosti udělat z nemocného kreativního génia – tedy ještě předtím, než dojde k záchvatům a celkové paralýze. Tento stav je popisován jako euforická tvořivost. Dá se přirovnat k žárovce, která začne intenzivně svítit předtím, než vyhoří.

Stav byl pozorován například u umělců, kteří trpěli syfilisem, včetně již zmiňovaného Beethovena. Jeho sluch byl zničen syfilisem, ale některé jeho nejlepší práce, včetně 9. symfonie, vznikly krátce předtím, než onemocnění zachvátilo zbytek jeho těla. Jinými slovy, je možné, že na krátkou dobu mohou negativní účinky syfilisu skutečně vylepšit smysly a přimět nemocného k vytvoření velkolepých uměleckých děl. 

Ztráta nadledvin (adrenalinové žlázy) - úplně vás zbaví strachu

Nadledviny jsou párové žlázy, které řídí strach, stres a úzkost v našem těle. Jak to vypadá v praxi ukazuje Jordy Cernik z Newcastlu, který po ztrátě nadledvin necítí vůbec žádný strach. Skáče padákem, jezdí po laně přes propasti a šplhá po konstrukcích desítky metrů vysoko nad zemí, jako by se nechumelilo. Cernik trpěl Cushingovým syndromem, podstoupil kvůli tomu operaci. Při ní přišel o žlázu, která produkuje adrenalin – a kvůli tomu necítí ani strach, ani stres. Samozřejmě, že absence strachu je dost nebezpečná. Bez strachu jsme náchylní k nebezpečným situacím, které nám mohou vážně ublížit. Cernik se však s jeho situací rychle smířil a dokonce vydělává peníze svými odvážlivými aktivitami.

Témata:  zajímavosti nemoc lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy