reklama

„Po dvou dnech pravidelného používání, pokud si ručníkem utíráte obličej, pak na kůži dostanete dvakrát více bakterií E. coli, než kdybyste strčili hlavu do toalety a spláchli,“ tvrdí mikrobiolog Charles Gerba. Lidé by proto ručníky měli prát dvakrát třikrát týdně, zvlášť pokud máte v domácnosti i děti.

Jenom praní vodou nestačí a nepomůže ani obyčejný prací prášek. Podle vědců je nejúčinnější použít bělidlo s obohaceným kyslíkem a horkou vodu. Pokaždé, když používáme osušku, část bakterií z našeho těla se přenese do látky. Ta, zvlášť v případě, že zůstane vlhká, je ideální živnou půdu pro rychlé množení bakterií. Důležité proto je udržovat koupelnu suchou, pak existuje minimální šance, že se člověk nakazí nějakou z nemocí.

I když to možná děsivě, podle vědců nás to na životě nijak neohrožuje. Lidské tělo se dokáže snadno adaptovat svému prostředí a žijeme v obklopení špíny, o které ani nevíme. Nejšpinavější věcí v domácností tak i nadále zůstává houbička na nádobí, která si svoje prvenství drží už po dlouhá léta. Přesto ji však i nadále beze strachu používáme.