Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Převrat v léčbě HIV? Nová protilátka virus téměř zničí

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Vědci vynalezli a zrekonstruovali protilátku, která dokáže zničit až 99 procent virů HIV a dokáže zabránit infekci. Zaútočí hned na tři části virů naráz, čímž ochromí a znemožní HIV bránit se. Látka byla otestována zatím na primátech.

Nová protilátka je výsledkem spolupráce mezi Národním úřadem pro zdraví Spojených států a farmaceutickou firmou Sanofi. Testy na lidech budou probíhat od roku 2018, cílem bude zjistit, zda skutečně zabrání infekci a jejímu šíření.

Největší problém v boji s HIV je adaptace a rychlá mutace viru. Počet kmenů v těle jednoho pacienta je srovnatelný s variací chřipkových virů během celosvětové chřipkové sezóny. Tělo pak nezvládá boj s tolika různými "nepřáteli" naráz.

Vědci ovšem zjistili, že v několika vzácných případech si pacienti vytvořili vlastní protilátky, které zabily velké množství HIV naráz, a začali jejich nemoc zkoumat za účelem vytvoření účinné látky pro všechny postižené. Zkombinovali dohromady tři nejúčinnější obranné mechanismy a vytvořili tak "superprotilátku".

I když může nový objev přinést naději nemocným, setkává se také s obavami. "Ten lék není přirozený, nevíme, co to s lidmi skutečně udělá," říká Linda-Gail Bekker z mezinárodní organizace podporující lidi s AIDS. Zároveň i jako dobrovolná lékařka v Africe by byla ráda, kdyby se účinný lék objevil na trhu co nejdříve. Jako spoustu dalších doktorů tak bude příští rok bedlivě sledovat výsledky testů na lidech.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) kmenové buňky lékaři nemoc

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy