Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký bude svět ode dneška za pět let?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mall.cz

Žádná technologie pro masové potřeby nezažívá v poslední době tak silný boom, jako jsou právě drony. Využití bezpilotních letounů nachází své místo nejen v armádě, ale třeba i v zemědělství nebo obchodě. Jejich univerzálnost spočívá v tom, že je lze buď ovládat na dálku, můžete je však i předprogramovat k určitým cestám. A nosnost dronů se také zvyšuje každým dnem.

Podle studie, kterou vypracoval Business Insider (BI), je největším investorem v oblasti stále vláda, po celém světě do roku 2021 by na vývoj mělo padnout skoro 9 miliard dolarů, dalšími 3-4 miliardami by přispěli soukromé společnosti. Rychle stoupá poptávka po specializovaných softwarech pro firmy, zájem o ně mají zejména menší startupy, které už od začátku chtějí využívat nejmodernější technologie.

Business Insider se zaměřil zejména na výzkum komerčních dronů a zjistil, že technologie otevírá zcela nové možnosti. Ponechme stranou roboty-zabijáky, kdy na dron nasadíte pušku a z bezpečí úkrytu můžete sejmout nepřítele i další vojenská využití včetně špionáže. Ale představte si, jaké změny by to přineslo třeba ve stále rozšiřujícím odvětví internetových obchodů.

Takový Amazon už připravuje vlastní armádu bezpilotních doručovatelů. Objednáte, zaplatíte kartou a už během několika minut vám na okno klepe kovová ručička, která přináší vaši objednávku. Podle BI by do pěti let měly drony zajišťovat až čtvrtinu veškerých přeprav z internetových obchodů.

U podnikání to ale nekončí, třeba geologové, ale i zemědělci se velmi těší na nový přírůstek. Doteď k vědeckým výzkumům oblasti docházelo za pomoci natáčení z vrtulníků, což je ale značně nákladné. Situaci mnohdy stěžují i podmínky jako je vulkanická erupce apod. S drony by se však problém vyřešil a vědci by získali přehledné snímky z bezpečné vzdálenosti a hlavně za méně peněz.

Technologie se rychle vyvíjí a dostává spoustu peněz i přes to, že doteď není ve většině států právně vyřešeno, jak taková přeprava bude fungovat. Podle amerických i evropských právníků bude potřeba zajistit v zákoníku výjimku pro narušení vzdušného prostoru, který je doteď přísně kontrolován.

Témata:  Drony obchody zajímavosti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy