Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smrtící příroda: Kdo by vyšel vítězně ze souboje hurikán versus sopečná erupce?

Sopka Mount Redoubt
Sopka Mount Redoubt
Foto: Reprofoto YouTube

Je vlastně s podivem, že k tomu ještě nedošlo. Nebo o tom alespoň nevíme. Na světě jsou stovky aktivní sopek a dvacet z nich se nachází přímo v Karibiku, tedy oblasti, která je každoročně zasažená hurikánovou sezónou. Vědce tak zajímá, co by se stalo, kdyby se tyhle dva fenomény potkaly? Stane se ještě větší katastrofa? Nebo by se vzájemně nulovaly?

Montserrat se nachází v Karibském moři, jen o vlásek se letos vyhnul Irmě, ale pak ho plnou silou zasáhla Maria. Ostrov je specifický tím, že se neustále zvětšuje díky přemisťování materiálu sopečnou činností z nitra ostrova na pobřeží. V červenci 1995 se zde znovu probudila k životu sopka Soufrière.

Zatím sice k žádné konfrontace hurikánu s erupcí nedošlo, ale je to spíše otázka náhod a jednou nepochybně přijde. Podle vědců budou budoucí hurikánová období silnější a delší kvůli globálnímu oteplování. Nikdo zatím neví, jak by se střet dvou přírodních katastrof vyvíjel, ale pravděpodobně nebude ani jedna strana mít dostatek sil na to, aby zneškodnila tu druhou. Ovšem pro lidi žijící v okolí by byl smrtelný souboj.

Meteorologové a geologové popisují střet jakou souboj dvou gigantických goril, které budou velmi hlučné a otřesou celou zemí. Bitva však dopadne nerozhodně a obě strany se vydají svou cestou. Větší koncentrovanou sílu by totiž měla pravděpodobně sopka, jenže u hurikánu se nedá pořádně určit jeho pole působnosti.

"Zatímco sopka má dosah zhruba jednu míli, je těžké něco podobného určit i u hurikánu. Tipuji, že u něho to bude tak 30krát větší plocha," řekl atmosférický vědec David Nolan. Podle geoložky Tracy Gregg by mohla erupce narušit hurikán ve svém okolí, ale protože je bouře tak velká, tak na její zastavení to nebude mít vliv. "Řekla bych, že veškeré snahy probuzeného vulkánu by byly, jako když se mi rozmázne moucha na čelním skle," řekla vědkyně.

To by možná bylo v lepším případě. V tom horším by mohla teplota lávy ještě více přiživit intenzitu hurikánu. Vznik tropických bouří je spojováno s vysokými teplotami, které vypařují mořskou vodu, proto na severu se bouřemi prakticky nesetkáme. Pokud tak hurikán dorazí to míst, kde už řádí sopka, bude místní teplota pro něho jako živná půda.

Na jednu stranu se vědci obávají katastrofy, která by nastala, na druhou stranu by dostali jedinečnou možnost zkoumat takzvaný hyperkán, jehož vítr by dosahoval rychlosti zvuku. Takovýhle fenomén je pouze teorií, kdyby se na světě objevil, nejspíš by nastala světová apokalypsa.

Pro samotnou sopku by mohutné deště nepůsobily moc problémů. Těch "pár" kapek vody by nemělo vliv na její ochlazování a láva by tak vytékala dál. Podle vědců to však jednu pozitivní stránku přeci jen má. Během erupce vypouští vulkán do atmosféry velké množství plynu a prachu, které blokuje sluneční paprsky a mohlo by tak dojít k globálnímu ochlazování, což pro nás taky není dobrá zpráva. Jenže v přítomnosti hurikánu se veškeré částečky obalí dešťovou vodou a spadnou okamžitě zase na zem. Alespoň jedna dobrá zpráva pro nás tady je.

Témata:  hurikán sopky globální ochlazování

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy