Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čistíte si zuby, ale stále máte kazy? Kartáčky a nitě nestačí

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řada z nás se pokouší pomáhat svému tělu přírodní cestou. Aby nám zářila kůže, jíme avokádo, poškozené vlasy se snažíme opravit maskou z vajec, imunitu posilujeme vitamínem C v ovoci a zelenině. Víte ale, jaké potraviny pomohou vašim zubům?

Dobrá péče o zuby je samozřejmě nezbytná, podle experta ale vaše zubní pasta není tak důležitá, pokud jde o orální zdraví. To, co jíme, hraje velkou roli při udržování zdravých zubů, říká australský zubní lékař Steven Lin. Pro server The Independent poradil, jaké potraviny bychom měli konzumovat.

Možná vás to překvapí, ale na tomto seznamu je také třeba máslo, salám a měkké sýry. Doktor Lin vysvětluje, že mnozí lidé, kteří pravidelně používají kartáčky a zubní nitě, i přes tuto péči často skončí se zubními kazy, zatímco ti, kteří se o zuby starají méně, takové problémy nemají. Jak je to možné?

Podle experta je na vině strava. „Zuby jsou živé orgány a vyžadují správnou výživu pro regeneraci a udržení zdravé hladiny zubní skoloviny a dentinu (zuboviny)," vysvětluje Lin. „A bez správné výživy vaše zuby nemohou zůstat neporušené.“

Pokud konzumujete dostatek vitamínů a minerálů, vaše zuby se přirozeně regenerují a zůstávají silné a zdravé. Pokud však vašemu tělu nedodáváte správné živiny, bakterie a kyseliny v ústech brání tomuto přirozenému procesu, což způsobuje, že se zuby rozpadají rychleji a nestačí se opět regenerovat.

„Není to jenom samotný cukr, který způsobuje zubní kazy. Je to také nedostatek živin, kterými posilujeme zuby," říká doktor Lin. „S moderní západní stravou se zároveň objevuje určitá podvýživa,“ varuje.

A co bychom tedy měli jíst, aby byly naše zuby silné? Hlavní jsou podle něj čtyři vitamíny rozpustné v tucích - A, D, K2 a E.

Zde jsou dobré zdroje každého z nich.

Vitamin A: hovězí játra, ryby, mléko a vejce Vitamín D: mastné ryby, houby a mléčné výrobky. Nejlepším zdrojem je však sluneční záření Vitamin K2: měkké sýry, vejce, máslo, játra a salám Vitamin E: špenát, brokolice a ořechy

Témata:  zubaři zdraví lidé

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy