Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak působí hádky na naše tělo? Unikátní studie ukázala alarmující věci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Je všeobecně známo, že stres lidem neprospívá. A nejvíce ho do sebe pumpujeme v situacích, kdy se nám tak úplně nedaří, nebo v hádkách. Dánští vědci proto zkoumali, jak na nás taková hádka působí, a výsledky zveřejněné v časopise Journal of Epidemiology and Community Health jsou zarážející.

Výsledky studie vědce zarazily. Odborníci totiž zjistili, že neustálé hádky s partnery, přáteli či příbuznými zvyšují riziko úmrtí už ve středním věku. A nejohroženější přitom jsou muži a nezaměstnaní lidé.

Ačkoli tým vědců z Kodaňské univerzity spočítal, že neustálé hádky zvyšují riziko mužů či žen dvou až trojnásobně nad běžnou výši, nedokázal plně vysvětlit faktory, které za touto spojitostí stojí, napsal zpravodajský server BBC News.

Předchozí výzkum zjistil, že lidem trpícím úzkostí a těm, kteří jsou zavalení požadavky od partnera a dětí, stejně jako těm, kdo se s blízkými příbuznými často hádají, může hrozit zvýšené riziko srdečních chorob a infarktů.

Podle dalších studií dobré společenské vazby a široká síť přátel mají na zdraví pozitivní vliv. Ale pouze v případě, kdy je soužití oproštěno od častých a namáhavých konfliktů.

V průběhu partnerského vztahu ale nastává vypjatá situace zejména poté, co se páru narodí dítě. Tehdy dochází podle studií u mnoha lidí k častým hádkám a stresujícím situacím, které by ale měli lidé vydržet.

Radí jim to průzkum společnosti Marriage Foundation, který zjistil, že až 68 procent párů je po deseti letech od krize šťastných. 27 procent z nich se označilo za velmi šťastné.

Odborné studie totiž prokázaly, že většina párů, které jsou po narození prvního dítěte nešťastné, o deset let později překypují partnerskou spokojeností. Celkem spolu tak zůstává až sedm z deseti párů, které prošly vztahovou krizí.

Odborníci se shodují, že krizovým obdobím prochází většina manželství, a pokud ve vztahu nedochází ke zneužívání, násilí nebo jiným vážným problémům, páry by se měly pokusit trable vyřešit.

Právě to totiž vede k tomu, že jsou spolu v budoucnu velmi šťastní. Je například velmi důležité, aby spolu partneři trávili večery, to je podle odborníků významným předpokladem soudržnosti.

Tvrzení, že partnerské problémy se po letech ještě více prohloubí, je podle expertů na vztahy mýtus. Lidé, kteří žijí ve 20 a víceletém partnerství, potvrzují, že na vztahu museli pracovat obě strany. Ne vždy měl sice vztah harmonický průběh, ale vyplatilo se to. Alespoň ve většině případů.

Témata:  lidé vztahy Láska, intimnosti

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy