Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemné jezero Maracaibo. Proč do něj téměř každý den udeří blesk?

Blesky
Blesky
Foto: Pixabay

Říká se, že blesk nikdy neudeří dvakrát na stejné místo. To ale tak úplně není pravda, a dokládá to nejeden příklad. Zřejmě nejprůkaznější je ale případ jezera Maracaibo, jediného místa na světě, kam blesk udeří téměř každý den. Proč tomu tak je?

Vědci z Americké geofyzikální unie zjistili, na které místo blesky na planetě udeří nejčastěji. Jde o venezuelské jezero Maracaibo, které dostane zásah bleskem ve 297 dnech z 365. Blesky jej tak bombardují skoro každý den celý rok.

Jezero se dostalo do Guinessovy knihy rekordů jako místo s největším počtem zásahu blesky. Podle dat ze satelitu, které využívají speciální senzory, dokážou vědci určit místo zásahu blesků s větší přesností, než kdykoliv předtím.

Data, podle kterých bylo místo nejčastějších zásahů bleskem, určeno, pochází z let 1998 až 2013. A podle těchto dat vědci určili bod, kde se do jezera Maracaibo vlévá řeka Catacumbo. A právě to je bod s nejčastějším zásahem blesků.

Že je to právě toto místo, není náhoda. Jezero Maracaiboje ve Venezuele v pohoří Andy. Vzhledem k jeho poloze - leží v mezihorské propadlině mezi hřbety Sierra de Perija na západě a Cordilera de Mérida na východě.

Jezero je blízko Karibského moře v horách nad ním se setkávají vzdušné proudy jak z Atlantického, tak Tichého oceánu. A právě střety těchto vzdušných proudů a klimat a studený horský vzduch způsobují časté bouřky doprovázené právě blesky.

Když se nad jezerem bouří, tak podle vědců zasáhne jezero až 28 blesků každou minutu, tedy skoro jeden blesk za dvě vteřiny.

Další místa, kam blesky na planetě často uhodí je třeba horská vesnice Kifuka v Demokratické republice Kongo, kde se během roku blýská až ve 232 dnech, což vesnici řadí na druhé místo právě za jezero Maracaibo.

Témata:  blesk jezera EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy