Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte rádi sladkosti? Dávejte pozor, oblíbená cukrovinka může napáchat pořádnou paseku

sladkosti
sladkosti
Foto: Pixabay

„Láska to je nemoc zlá, každý na ní svůj lék má, poslechněte jak jsem na to od lesa šel já. Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí, objednám si aspoň tisíc odnoží,“ zpívá ve známém songu Václav Neckář. Lékořice se sice využívá v lidovém léčitelství tak i v praktickém lékařství, přesto není její používání úplně bez rizika.

Lékořice byla využívána již v léčitelství starověkého Egypta. Ve starověké Indii byla lékořice svařená v mléce společně s cukrem, kořenem šáchoru a pepřem používána jako afrodisiakum. Užívala se i ve středověku – známý Mattioliho herbář zmiňuje zevrubný postup při pěstování, sklizni i přípravě léčivých prostředků z lékořice.

V Českých zemích bylo pak nejoblíbenější užívání léčivého odvaru z lékořice ke tlumení dráždivého kašle.

Látky z lékořice podporují tvorbu žaludečních šťáv a naopak působí proti tvorbě žaludečních a dvanáctníkových vředů. Dále vyvolávají naředění hustého hlenu z dýchacích cest. Proto se i dnes používá jako doplněk ke zmírnění kašle a na podporu vykašlávání při astmatu nebo chronické bronchitidě.

V malých dávkách podporuje lékořice častější močení, ve vyšších dávkách močopudné účinky naopak mizí. Z dalších účinků je známo například působení proti zánětu a zvýšenému svalovému napětí.

Jenže nadměrné užívání extraktu z lékořice může tělu naopak ublížit. Americký úřad pro potraviny a léčiva varuje lidi, aby nejedli velké množství sladkých černých lékořicových bonbonů. Mohou vyvolat vážné zdravotní potíže, včetně nepravidelného srdečního rytmu.

Černá lékořice obsahuje sladkou látku nazývanou glycyrrhizin, která je je asi 15000krát sladší než cukr která může způsobit pokles hladiny draslíku. Nadměrná konzumace lékořice nebo lékořicových cukrovinek je toxická pro játra, kardiovaskulární systém, může vyvolat hypertenzi a otoky.

Konzumace pouhých 50 gramů cukrovinek z lékořice denně po dobu dvou týdnů může způsobit významné zvýšení krevního tlaku Tento stav nicméně není nezvratný, hladina draslíku se vrátí do normálu, pokud přestanete lékořici jíst. Při dlouhodobé konzumaci působí však látky z lékořice podobně jako kortikosteroidy, proto se dlouhodobé užívání nedoporučuje.

Témata:  zdraví potraviny sladkosti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy